- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почиње градња највеће фабрике литијума у Европи, инвестиција вредна 700 милиона евра

CC0 / Pixabay / Багер
Багер - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Компанија „Нортволт“ ће, као одговор на повећану потражњу за литијум-јонским батеријама за електрична возила, изградити фабрику за обраду литијума с португалском компанијом „Галп Енергија“. Инвестиција ће износити око 700 милиона евра (789,6 милиона долара).
„Нортволт“, чији је већински власник „Фолксваген“, је саопштио да ће заједничка фабрика – „Аурора“, која ће бити изграђена у Португалу, бити највећа европска фабрика и да ће почети с комерцијалним операцијама 2026. године.
Према процени, биће отворено 1.500 нових радних места. Још увек се чека на финалну одлуку о тачној висини инвестиције као и о прецизној локацији на којој ће она бити изграђена.
„Заједничко предузеће тренутно спроводи техничке и економске студије и разматра неколико могућих локација“, наводи „Нортволт“ у саопштењу, пренео је Ројтерс.
Фабрика ће моћи да испоручи довољно литијум-хидроксида за производњу 50 гигават сати годишње, а „Нортволт“ ће користити до 50 одсто капацитета фабрике за производњу батерија.
Док је у Кини и даље концентрисано око 80 одсто глобалне производње литијум-јонских батерија, „Нортволт“ има за циљ да преузме велике азијске играче као што су CATL (300750.SZ) и LG Chem (051910.KS).
Преко половине светског литијума се користи за прављење пуњивих батерија, које се користе и у мобилним телефонима и лаптоповима.
Рудник - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Суд у Ваљеву обуставио истраживање литијума, канадска компанија мора да заустави радове
Рудник - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Цена литијума ће наставити да расте сем ако произвођачи електричних аутомобила не учине нешто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала