- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Стартапови у Србији: На „једнороге“ ћемо још сачекати, али „анђели“ су сасвим извесни

CC0 / / Компанија за програмирање
Компанија за програмирање - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Србија би за три године требало да утростручи број стартапова, што би по оценама домаћих, али и иностраних стручњака, требало да буде остварив циљ. Да ли ћемо одгајити и „једнорога“, стартап тежак најмање милијарду долара, то је још упитно, али да ће бити простора за „анђеле“, инвеститоре у нова иновативна предузећа, сасвим је извесно.
Стратегија развоја стартап екосистема, коју је Влада Србије недавно усвојила, требало би да подстакне почетнике у пословању на оснивање нових предузећа, пре свега оних иновативних са условима за брз економски раст.
Према септембарском билтену „Квартални монитор“ Економског факултета у Београду, ИТ сектор, чији најзначајнији део чине управо технолошка стартап предузећа, наставио је раст из времена пре пандемије. А те 2019. вредност извоза ИТ сектора била је 1,4 милијарде евра. Исте године Србија је стављена на глобалну Стартап блинк мапу, а према извештају глобалне компаније „Стартап џином“, која сарађује са више од 300 стартап заједница у свету, Србија је бележила највећи раст регистрованих иновативних предузећа у свету.

„Фајненшел тајмс“ и „Економист“ о стартаповима у Србији

Стручњак за стартапове Владимир Радовановић из Центра за програме подршке привреди микро, малим и средњим предузећима у Привредној комори Србије каже за Спутњик да већ довољно говори то што су о нашем стартап екосистему писали угледни часописи Фајненшел тајмс и Економист“. Они истичу да смо ми сигурно број један у региону, ако не и шире, по питању директних страних инвестиција. Од укупних у региону, тренутно 60 одсто долази у Србију.
Као наше главне адуте су, каже, препознали, пре свега, квалитетну ИТ заједницу, квалитетно образовање, што даље имплицира ка квалитетно обављеном послу.

„Ова Стратегија је намењена за период 20212025. година са крајњим циљем да се домаћи стартап екосистем доведе до рзвојне фазе да броји између 800 и 1.200 стартапова. Посебни циљеви тог документа су подизање стартап капацитета кроз образовне програме, унапређење инфраструктуре, као и финансирање стартапова. Такође и унапређење услова за њихово пословање и промоција стартап културе и глобалне препознатљивости нашег стартап екосистема“, каже Радовановић.

Сада између 200 и 400 стартапова

Када имамо више регистрованих субјеката, то ће више допринети нашем БДП-у, али нам и донети не само регионалну, него глобалну препознатљивост. А то значи и лакши долазак нових инвеститора, објашњава наш саговорник.
Он напомиње да сада бројимо између 200 и 400 регистрованих стартапова, а вредност нашег стартап система је негде око пола милијарде долара. Тренутно им, каже, недостају извори финансирања у раној фази развоја, имајући у виду да се, генерално, сатртапови третирају као ризични капитали. Поготово када је реч о онима које отварају они који немају пословну историју, а то значи врло ограничено финансирање те групе привредних субјеката.
© СТАРТИТ ЦЕНТАР / Србија је у години пре пандемије, према извештају познате глобалне компаније Стартап Џином, бележила највећи раст регистрованих иновативних предузећа
Иако се труди да врати жене у ИТ сектор, у раду са полазницима курсева подједнако раде мушки и женски тим СТАРТИТ ЦЕНТРА. - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Србија је у години пре пандемије, према извештају познате глобалне компаније Стартап Џином, бележила највећи раст регистрованих иновативних предузећа
По речима стручњака из ПКС, оно што охрабрује је да је у протеклом периоду све више како јавних, тако и приватних програма који подржавају стартапове у тој раној фази.

И сада постоје олакшице

„Тренутно, сами стартапови или ИТ компаније које спроводе иновације имају могућност 75 одсто ослобађања такси на порезе и доприносе. Истовремено, оснивачи стартап компанија у Србији имају право на ослобађање свих пореза на зараде током прве три године пословања“, напомиње наш саговорник.
Једна од мера је и ослобађање пореза на приход од интелектуалне својине произведене у Србији у износу од 80 одсто. То је нешто што се фактички већ примењује и то се односи специфично на иновативна предузећа, на она која се баве развојем интелектуалне својине, односно истраживањем и развојем.
На питање какве ће нове погодности да донесе Стратегија, он каже да су свакако у питању порески подстицаји који ће у великој мери олакшати пословање стартапа. Биће, такође, омогућено њихово боље финансирање, чиме ће се бавити за то посебно основан фонд.

Једнорози и анђеоске инвестиције

Анђеоске инвестиције су оне које произилазе из приватног капитала. Реч је, углавном, о физичким лицима која имају одређени капитал који желе да уложе у потенцијалне једнороге‘. Једнорози су фирме које имају огроман потенцијал да скалирају, побољшавају продају не само на нашем тржишту, него и да изађу и направе продају и на иностраном тржишту“, указао је Радовановић.
CC0 / пиксабеј / Најважније је финансирање стартапова у раној фази развоја, јер се они сматрају ризичним капиталом пошто их углавном оснивају млади људи без пословног искуства
Колеге, тим - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Најважније је финансирање стартапова у раној фази развоја, јер се они сматрају ризичним капиталом пошто их углавном оснивају млади људи без пословног искуства
Он је објаснио да је „једнорог“ дефинисан као стартап чија је вредност већа од милијарду долара, док се „инвеститорима анђелима“ сматрају они који су препознали иновативан, добар производ који ће имати прођу на тржиштима и зато га финансирају у замену за удео у власништву, или за учешће у менаџменту стартапа.
Радовановић подсећа да је наш најпознатији, глобално препознат стартап компанија „Нордеус“, у власништву четворице наших младих ИТ стручњака, основана 2010. године. У јуну ове године продат је америчкој компанији „Тејк ту интерактив софтвер“ за 378 милиона долара. Многе је изненадила висина аквизиције каква у Србији није била виђена.

Достижан циљ

Он истиче да је из године у годину све више успешних домаћих стартапова који уз заступљеност на тржишту привлаче велике компаније да улажу у њих, да имају удео у власништву, да улазе са њима у партнерство.
„Имајући у виду да се у великој мери помаже домаћи стартап екосистем, чему ће додатно допринети Стратегија као један од стимуланса развоја стартапова, али и с обзиром на резултате видљиве у претходном периоду, мислим да ћемо достићи тај зацртани циљ и ући у ранг развојног стартап екосистема“, каже Радовановић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала