Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Очекујемо стабилизацију електро-система у понедељак, онима без струје да се умањи рачун

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у понедељак очекује стабилизација електро-система и да имамо довољно струје за сопствене потребе уз минималан минус када буду најхладнији дани.
Вучић је на седници Владе Србије, која је отворена за јавност, казао да је проблем у томе што је ЕПС направио додатну грешку јер није довољно угља обезбедио на депонијама и за снабдевање самог ТЕНТ-а и додао да је то питање за унутрашње расправе.
„Све остало је било објективни фактор“, казао је Вучић и додао да је комплетан систем испао зато што у ЕПС-у нису водили рачуна о томе колико угаљ може да буде мокар и колико блато може да оштети свих шест блокова у ТЕНТ-у.
„Зато Обреновац једно време није имао струју јер је прикључен директно на ТЕНТ и зато смо ми увозили енормне количине електричне енергије и срећом па смо се снашли и срећом је наш трансмисиони систем издржао да спушта напон до пет одсто да би 90 одсто Србије имало струју“, казао је председник.
Додаје да се брзо реаговало и финансијски, али да је финансијска штета огромна.
Како каже, огромна финансијска средства плаћаће се до недеље, понедељка.
„Очекујемо у понедељак стабилизацију система, да ли ћемо у томе успети видећемо. Ноћас би на мрежу требало да буде укључен Б1, ујутру А3 тако бисмо имали укључене А1, А2, А3 и Б1 у ТЕНТ-у“, казао је Вучић.
Председник наводи да је данас у Костолцу без икаквог разлога у систему цевних котлова дошло до поремећаја па је морао да се искључи цео блок од 350 мегавата.
„За то не постоји разлог и то ће бити на мрежи сутра до 10 сати ујутру. Лакше ћемо да дишемо од сутра што се безбедности и сигурности снабдевања тиче“, додао је.
Према последњим информацијама, без струје још свега 0,38 одсто домаћинстава, казао је Вучић и додао да осталих око 99,62 одсто домаћинстава има електрични енергију.
„Неко би рекао да је тај проценат веома добар имајући у виду временске услове", рекао је Вучић.
Председник Вучић се обратио директору ЕПС-а Милораду Грчићу.
"Не знам шта бих ти рекао Мићо, али није важно", рекао је Вучић.
"За наше грешке одговорни ће морати да сносе последице, пошто то да људи само слушају о грешкама је бесмислено. Очекујем Грчићу и твоју реакцију у складу са тим. Кад год хоћеш – данас, сутра, било који други дан... Сматрам да ми који обављамо јавни посао можемо да грешимо, али код тако крупних ствари наш степен одговорности мора да буде много виши", рекао је Вучић.
"Верујем да смо се разумели око личне и сваке друге одговорности", поручио је Вучић, на шта је Грчић одговорио: "Јасно ми је и разумео сам".

"Грађанима који су били без струје да се умање рачуни"

Вучић је нагласио да грађани који су дуже од 24 сата били без струје мање плате рачун у овом месецу.
"Не само зато што су мање потрошили за та 24 сата, већ да направите неку врсту извињења за те људе зато што се тако нешто догодило. Оправдано је њихово очекивање од државе да без обзира колико су тешке временске прилике, наш систем мора да издржи и ми тим људима морамо да извинимо", поручио је Вучић.
Пошто другачије не можемо 15 дана мање плаћање рачуна, то јест пола рачуна за тај месец, предложио је Вучић.
"Мислим да је то добра идеја и да ће то и вас да научи одговорности додатној и да ћете другачије да се понашате према њима", поручио је Вучић директорима јавних предузећа.
Казао је да ЕМС претходних дана функционисао перфектно, без икаквих проблема.
„Наравно да нико није био изненађен када падне снег и комуналне службе су највећим делом веома добро обавиле посао. Али, оно што нам се догодило у енергетском сектору, благо је рећи, био је потпуни колапс“, навео је Вучић.
Додао је да је ЕМС уложио стотине милиона евра у поправљање далеководне мреже високонапонске снаге.
Казао је да је остало још да се уради Војводина, Бор и делови Београда и да је за то потребно до краја 2028. године још 700 милиона евра, како би у потпуности имали обновљену мрежу ЕМС трансмисионог система, и да то треба да уђе у програм развоја Србија 2025-2028.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала