Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Приштина неће дозволити одржавање референдума, брину ме будући потези

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић пренео је на седници Владе Србије да Приштина неће дозволити одржавање референдума 16. јануара, додајући и да наставка дијалога са Приштином нема ни на видику.
„Имамо све више проблема на Косову и Метохији. Приштина је донела одлуку и обавестила нас неформално да нам неће дозволити одржавање референдума 16. јанаура. Покушаћемо да разговарамо са Бриселом да их убеде да се омогући грађанима српске националности да гласају“, казао је он.
Вучић је указао да Приштина одбија сваку врсту дијалога, разговор и чак и готови споразум о несталим особама, као и сваку помисао да примене Бриселски споразум, посебно када је реч о Заједници српских општина.
„Немамо ни на видику наставак дијалога са Приштином у Бриселу. Ни најављено”, истакао је Вучић.
Иако наше власти пуштају њихове званичнике, формалне, неформалне да улазе на територију централне Србије, понашамо се, каже, одговорно и озбиљно, а они не пуштају ни Петра Петковића, ни друге да уђу на КиМ.
То, констатовао је, наилази на све већу осуду међународне заједнице, али не довољно.
„Забринут сам шта могу да буду будући потези Приштине“, рекао је Вучић.
Када је реч о ситуацији у региону указао је да је приметно да се са посебном пажњом прати напредак Србије.
Вучић је рекао да је приметно да Загреб и Приштина на најистакнутији начин, али и делови политичког Сарајева исказују незадовољство и прате брзину напретка Србије, јачање њене финансијске снаге, али и снажење војске, са жељом да то не иде том брзином.
„За нас је важно да се држимо наше политике поштовања Дејтонског споразума, интегритета БиХ, али и Републике Српске“, рекао је он.
Вучић је указао да је Србија помогла четири најсиромашније српски насељене општине, три у Српској, и једној у Федерацији - Костајница, Дубица, Невесиње и Дрвар - са шест милиона евра, и да ће сада бити упућено додатних шест милиона евра.
„То је огроман новац за те четири, по броју становника, мале општине. Србија ради и гради - од школа до домова здравља у свакој општини на територији Републике Српске, то је наша помоћ. Србија жели мир, стабилност, поштује међународно право. То што тражимо од других важи и за нас“, истакао је он.
Вучић је указао да и у Србији мора да гради још боље односе са бошњачким комшијама.
„Што се тиче онога што стиже из Загреба и са неких других адреса, наше је да пружамо руку, да се боримо да решавамо проблем несталих лица. Нешто је више несталих Срба, него Хрвата, али потпуно је свеједно, наше је да томе приступамо савесно, одговорно, озбиљно и да те проблеме на сваки начин решавамо“, рекао је Вучић, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала