- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски: Бајденове претње Москви санкцијама – не делују

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник САД Џо Бајден на самиту Г20 у Риму
Председник САД Џо Бајден на самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да претње „веома оштрим економским санкцијама“ које је упутио председник САД Џо Бајден током видео-самита са председником Русије Владимиром Путином засад нису довољне да зауставе Москву.

„Не смањује се број војних снага код наших граница након разговора америчког и руског лидера. Штавише, појавио се још један простор за ескалацију – Азовско море, где је Русија затворила 70 одсто водене површине. Када то почне да се мења, тада ће бити могуће рећи да су аргументи убедљиви“, рекао је Зеленски у интервјуу за италијански лист „Република“.

Такође је рекао да је изненађен тиме што Русија тражи гаранције да Украјина неће ући у НАТО.
„Наша држава дала је свој део совјетског нуклеарног арсенала – трећег по снази у свету, а заузврат је добила, између осталог и од Русије, обећање да ће поштовати наше границе и нашу безбедност. Све то је погажено. Стога је изненађујуће слушати захтеве руске стране о било каквим гаранцијама (да Украјина неће ући у НАТО) када је руска страна већ прекршила толико обећања“, тврди украјински председник.

Блокада испоруке оружја

У интервјуу за италијански лист Зеленски је изјавио да је огорчен јер је Немачка блокирала испоруку одбрамбеног оружја Украјини.

„Немачка нас је недавно спречила да преко НАТО-а добијемо пушке против дронова и противснајперске системе, који су искључиво одбрамбени... Свака демократска држава која се штити од агресије треба да има право да набави такве одбрамбене инструменте. Али у неким престоницама и даље побеђује страх“, констатовао је Зеленски.

Раније је министар одбране Украјине Александар Резњиков оптужио владу Немачке за то да је спречила да Кијев набави пушке великог калибра за уништавање беспилотних летелица преко Агенције НАТО-а за подршку и набавку.
Подсетимо, након онлајн самита са руским председником Владимиром Путином, амерички председник Џозеф Бајден изјавио да САД неће једнострано употребити силу против Русије. Он је додао да је упозорио Путина да су САД спремне да уведу сурове економске санкције у случају напада на Украјину.
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РУСИЈА
Русија има право на безбедност: Путин објаснио последице чланства Украјине у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала