- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америка и ЕУ заједнички оптужују Српску за продубљивање кризе у БиХ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу
Заставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Делегација ЕУ и Амбасада САД у Сарајеву у заједничком саопштењу оптужиле су Републику Српску за продубљивање кризе у БиХ, истичући да је ескалација почела 10. децембра, када је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закључке у вези са информацијама о преносу надлежности и Декларацију о уставним принципима.
„Раније овог месеца, када су се званичници САД и ЕУ састали са политичким странкама у БиХ и представницима цивилног друштва како би разговарали о изборној и уставној реформи, политички лидери су се сложили да ће се припремити пре наредних разговора. Од тада сведочимо тек мањем напретку. Политички лидери нису обавили посао који је неопходан за усклађивање политичког система БиХ са прописима ЕУ и судским пресудама. Осим тога, након даљње неприхватљиве ескалације од стране Народне скупштине Републике Српске 10. децембра, политичка криза се продубљује“, наводи се у саопштењу.
Заједничка изјава је објављена пошто су специјални амерички представник за Изборни закон у БиХ Метју Палмер и представница Европске уније Ангелина Ајхорст одложили најављени долазак у Сарајево поводом наставка преговора о Изборном закону.
У изјави се наводи да обновљени напори на посредовању у овим разговорима сада не би уродили плодом.
„Такви напори ће дати резултате тек када странке буду истински радиле заједно на проналажењу решења. Од владајуће коалиције смо чули да су опредељени за уставне и изборне реформе које могу добити подршку у Парламенту. За напредак БиХ су једнако значајне реформе које би изборе учиниле сигурним, поузданим, као и успоставу функционалне Владе Федерације БиХ“, додаје се у саопштењу.
САД и ЕУ апелује на странке да одустану од максималистичких предлога, који, како је наведено, нису утемељени у међународним и стандардима ЕУ и немају подршку у парламенту или друштву.
„Суштина демократије није у сталним застојима ради форсирања нечијих захтева нити у наметању воље већине. Такође позивамо представнике Републике Српске да се у потпуности врате у институције“, стоји у саопштењу које је пренео портал "Аваз".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала