- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Погрешна таблета и уништен живот: „Гледам шта пишу – да ли сам ја наркоман?“

© REUTERS / MURAD SEZERАндре Онана
Андре Онана - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Камерунски голман Андре Онана прошао је кроз голготу због позитивног допинг теста који је, како тврди, проузрокован ненамерним узимањем погрешних пилула. „Невероватно је како једна таблета од 40 милиграма може да вам уништи живот“, рекао је у исповести голман Ајакса.
Онана се недавно вратио фудбалу након што је 4. новембра „одлежао“ деветомесечну суспензију због кршења анти-допинг правила.
Камерунског голмана је УЕФА суспендовала због тога што је у његовом систему пронађена забрањена супстанца фуросемид, а шта се тачно десило открио је у интервјуу за шпанску „Марку“.
„Вратили смо се са меча против Атланте, било је веома напето, нерешено на крају (2:2). Стигли смо у поноћ и имао сам снажну главобољу. Желео сам да попијем лек који ми је преписан (литакол), али је истовремено моја недавно порођена жена имала сличну пилулу (лисимак), коју сам ненамерно узео“, открива Онана и наставља:
„Тог дана сам први ишао на допинг тест и онда кући. Месец дана касније, када сам био са репрезентацијом Камеруна, рекли су ми да сам био позитиван, а ја сам рекао доктору: 'То мора да је грешка. Урадио сам више од 23 теста током каријере'. Када ми је рекао да сам позитиван на фуросемид, питао сам га шта је то. Жена ми је затим рекла: 'Андре, то су пилуле које је доктор преписао мени'“.
Двадесетпетогодишњак из Нкол Нгока истиче да је суспензија оставила психичке последица на њега.
„Невероватно је како једна пилула од 40 милиграма може да вам уништи живот и каријеру, да вам потпуно укаља имиџ. Било је веома тешко са психичке стране. Мислио сам се како да родитељима кажем да сам позитиван на допинг, а нисам никада ни пушио ни пио у животу“.
„Овде се прича о допингу, али ја инсистирам да се зна да сам ја узео пилулу за ретенцију течности. Направио сам искрену грешку, али сам и даље морао да слушам шта сви причају. Било је тешко и у једном тренутку сам и сам почео да сумњам у себе. Гледао сам шта се пише у медијима и мислио: 'Да ли сам ја наркоман?'. Због тога сам и ојачао и схватио да нема људскости у фудбалу. Ми смо за неке роботи и немамо право на неуспех“, присетио се голман Ајакса.
Чувар мреже амстердамског клуба би сада желео да заигра за Барселону, клуб чију је омладинску школу завршио 2015. године и који воли од детињства. Ипак, како ствари стоје, реалнији је прелазак у Интер из Милана.
Утисак је да већина јавности Онани верује, као и да је УЕФА признала да је у питању била само несрећна околност. Ипак, казна је морала да буде одслужена.
„Мислио сам се тада: 'Уф, ово је огроман курцшлус због глупе грешке'. УЕФА је признала да је ненамерна грешка и да је то била пилула која не помаже спортистима. Фудбал и живот нису лаки. Те грешке се кажњавају и ја сам морао да платим цех. Из свега учите. Срећан сам што сам се вратио и желим да упозорим елитне спортисте да буду пажљиви, јер у нашој професији грешке не долазе у обзир. Ви сте одговорни за све што уђе у ваше тело. Ако попијете загађену воду, ваша је грешка. Јесте тешко, али то су правила и ја сам морао да одслужим суспензију“, свестан је последица Онана.
Како је „150 милиона евра“ завршило у џепу момка из Новог Пазара
Ни крив, ни дужан – Рус је постао „лице“ незапамћеног скандала /фото, видео/
Сузе на опроштају великана: „Урадио је исто што и Меси и Марадона“ /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала