- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Британски специјалац у видео-поруци открио који је задатак добио за Балкан

© AFP 2023 / TATYANA ZENKOVICHСер Стјуарт Пич, специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан
Сер Стјуарт Пич, специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич, који борави у Сарајеву, обратио се грађанима БиХ видео-поруком и саопштио да је премијер Борис Џонсон тражио од њега да преузме ту функцију како би подржао напоре његове земље широм региона.
„Влада Велике Британије жели сигуран Западни Балкан са јаким, демократским институцијама и снажном владавином права. Данас сам у Сарајеву у склопу моје прве посете као специјалног изасланика у БиХ. Сјајно је поново бити овде. Већ дуго радим у јавној служби, био сам високи официр у НАТО-у, а пре тога на важним позицијама у војсци Велике Британије“, казао је Пич у поруци објављеном на Твитеру британске Амбасаде у БиХ.
Навео је да ће на новој позицији специјалног изасланика спојити лично искуство с најбољим искуствима британске дипломатије, сигурности и трговинских односа.
„Да пружим подршку политичким решењима и промовишем евроатлантске интеграције. Током моје посете БиХ састајем се са високо рангираним политичарима, агенцијама за спровођење закона, парламентарцима и, веома битно, са младим актерима у цивилном друштву који раде на промоцији мира и помирења“, навео је Пич, пренео је Танјуг.
Рекао је да се радује блиској сарадњи са свим партнерима укључујући и тзв. високог представника и међународне савезнике у пружању подршке онима који су посвећени постизању напретка у БиХ.
Пич је у уторак допутовао у БиХ и састао се са члановима Председништва БиХ, а након тога и са такозваним високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом, као и са амбасадором Велике Британије у БиХ Метју Филдом.
Седница Скупштине Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Подкаст
Докле је Запад спреман да иде у дисциплиновању Српске | Свет са Спутњиком
Мигранти у Великој Британији - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Озбиљно упозорење за Балкан: Кад се Британци укључе да до сукоба не дође
Стјуарт Пич - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
СРБИЈА
Британци шаљу „тешкаша“ на Балкан — следе ли нови притисци на Србе
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала