Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Будући амерички амбасадор открио планове за Србију кад је у питању Косово

© Фото : Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs/PrintscreenАмерички дипломата Кристофер Хил
Амерички дипломата Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Србија је кључни фактор за стабилност и напредак Западног Балкана, изјавио је кандидат за новог америчког амбасадора у Србији Кристофер Хил и позвао Београд да нормализује односе са Приштином.
"Узајамно признање је најбољи начин за напредовање", рекао је Хил током претреса пред Одбором за спољне послове Сената САД.
Он је истакао да је дијалог Београда и Приштине, који се води под покровитељством ЕУ, најбољи начин да две стране реше разлике.
Хил је рекао да ће САД, заједно са европским партнерима, наставити да подржавају развој Србије као модерне и просперитетне европске државе, преноси Танјуг.

"САД остају посвећене продубљењу билатералних односа са Србијом, кроз даљу политичку, економску и безбедносну сарадњу. У време када две земље славе 140 год дипломатских односа, радујем се јачању међуљудских односа, раду са младима у цивилном друштву и дељењу америчког искуства у Србији", поручио је Хил.

Он је истакао и да ће његов приоритет бити спровођење потпуне истраге о убиству браће Битићи.
"Посвећен сам томе да извршим притисак на српску владу да обезбеди да се одговорни приведу правди, без обзира на ранг и положај", поручио је Хил.
Хил је рекао да ће, ако његов мандат буде потврђен, охрабривати транспарентност и правичност изборног процеса уочи избора у априлу 2022. године у Србији, као и да ће истицати важност слободе медија и гласно подржати кључну улогу цивилног друштва.
"Разнолик политички пејзаж и слободна и независна штампа кључни су за успех Србије као европске демократије", поручио је Хил.
Хил је оценио и да је уз техничку подршку САД, Србија направила значајне кораке, нарочито у економском и фискалном управљању.
"Напредак Србије је саставни део за постизање америчких стратешких циљева да се ревитализују наши европски савези, подржи демократија и владавина права, промовише економска сарадња и реше глобални и регионални изазови", рекао је Хил.
Хил је рекао да САД подржавају напредак који је Србија остварила у кључним оболастима, као што су борба против корупције, побољшање владавине права и јачање демократских институција.
Истакао је да ће радити на јачању економске будућности Србије подстицањем мера којима се оснажује клима за међународне инвестиције, јача структура, побољшава енергетска разноликост и безбедност и гради отпорност на "малигни спољни утицај, укључујући онај из Русије и Кине".
"Србија има огроман потенцијал, са образованом и талентованом радном снагом. Фирме са седиштем у САД су током последњих 20 година уложиле више од четири милијарде долара у Србију и запошљавају око 20.000 људи", навео је Хил.
Као амбасадор Србије рекао је да ће наставити да подржава америчке компаније које истражују прилике за улагање у Србију.
Он је додао да, ако његова номинација буде потврђена, даље ће развијати "позитивни замах" недавних билатералних одбрамбених консултација - првих за пет година - да би проширио обострано корисну одбрамбену сарадњу.
"Србија је важан безбедносни партнер САД, нарочито кроз 15 - годишње партнерство са Националном гардом Охаја", рекао је Хил.
Подсето је и да је дипломатску каријеру почео у Београду, да је касније учествовао у процесу који је кулминирао Дејтонским споразумом и да се вратио у регион као амбасадор у тадашњој Македонији и преузео додатну одговорност као специјални изасланик за Косово од 1998. до 1999. године.
Уочи обраћања Хила, председавајући Одбора за спољне послове Сената Бенџамин Кардин рекао је да је Србија "кључна нација у важном делу света, на Балкану, где је још незавршен посао када је реч о пуној интеграцији".
"Налази се на неконзистетном путу ка чланству у Европској унији. Важно питање је како да побољшамо односе са Србијом и интеграцију региона", поручио је Кардин.
 Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
СРБИЈА
Јасна порука амбасадора Русије: Услов да Србија на крају призна независност Косова је — глупост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала