- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ открио детаље разговора Путина и Сија

© POOL / Уђи у базу фотографијаРазговор председника Русије и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга
Разговор председника Русије и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Разговор председника Русије и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга био је веома позитиван, то је био разговор двојице пријатеља, изјавио је помоћник руског лидера Јуриј Ушаков. Он је додао да је кинески лидер подржао захтев Москве Западу за гаранције безбедности.
„Разговор је одржан путем видео-везе, трајао је око сат и по, али се одвијао уз симултано превођење па су лидери за тај сат и по успели да разговарају буквално о свим важним проблемима како у билатералним односима, тако и о међународној агенди. Најважније је, чини се, што је разговор био веома позитиван, то је разговор двојице колега, двојице пријатеља, лидера две велике пријатељске државе“, истакао је Ушаков.
Путин и Си су током разговора констатовали да су односи две земље достигли невиђено висок ниво и да се веома успешно развијају.
„Председник Кине је чак сликовито рекао да иако наши билатерални односи нису савезнички, по својој чврстини и ефикасности они чак превазилазе тај савезнички ниво. Дакле билатералним односима је дата највиша оцена“, прецизирао је помоћник руског председника.

Си подржава идеју Русије о безбедносним гаранцијама

Председник Кине је током разговора подржао руску иницијативу о формирању система безбедносних гаранција, рекао је Ушаков.

„Оно што је веома важно јесте да је председник Кине истакао да разуме забринутост Русије и да у потпуности подржава нашу иницијативу и изради одговарајућих безбедносних гаранција за Русију. Стране су се договориле да по том питању одржавају контакте. Информисаћемо кинеске колеге о томе како ће се одвијати преговори и контакти у вези тог са америчким и НАТО партнерима“, рекао је Ушаков.

Путин је обавестио Сија да су америчким представницима данас предати конкретни предлози за формулисање правних гаранција осигуравања безбедности Русије.
„Председник (Путин) је истакао да смо спремни да одмах почнемо преговоре о овом крајње важном питању који се тиче осигуравања безбедности Русије, те је изразио наду да ће Американци и НАТО позитивно одреаговати на то“, саопштио је Ушаков.

АУКУС подрива нуклеарну равнотежу

Лидери Русије и Кине су се сложили да блок АУКУС (САД, Велика Британија и Аустралија) подрива нуклеарну равнотежу и повећава напетост у региону, додао је Ушаков.
„Изражена је забринутост због активности Американаца на реконфигурацији актуелне ситуације у Азијско-пацифичком региону. С тим у вези и са наше и са кинеске стране је дата негативна оцена поводом формирања нових савеза као што су индо-пацифичка четворка 'Квад' и америчко-англо-аустралијски савез АУКУС. Како је речено, овај други савез подрива и темеље режима нуклеарног неширења и уопште повећава војне тензије у региону“, рекао је помоћник председника.

Формирање независне финансијске структуре

Путин и Си договорили су се да формирају независну финансијску структуру на коју не би могле да утичу друге земље.
„Посебна пажња је посвећена потреби да се интензивирају напори усмерени на формирање независне финансијске инфраструктуре за трговинске операције између Русије и Кине. Мисли се на формирање структуре на коју не могу утицати треће земље“, објаснио је Ушаков.
Оба лидера се такође залажу за повећање удела националних валута у међусобној трговини, као и за проширење сарадње како би се руским и кинеским инвеститорима омогућио приступ берзама Кине и Русије.
Путин је информисао кинеског колегу и о свом разговору са председником САД Џозефом Бајденом. Руски лидер је истакао да је у суштини разговор био садржајан и користан.
„Наш председник је рекао да је предочио Бајдену ситуацију у вези са растућим претњама по руске националне интересе од стране САД и блока НАТО који доследно премештају своју војну инфраструктуру близу руских граница. У том контексту наш председник је указао на потребу хитног покретања озбиљних преговора и са САД и са НАТО-ом у циљу израде међународно-правних гаранција безбедности наше земље које би искључивале даље напредовање Алијансе на исток и распоређивање система наоружања који угрожавају Русију на територији Украјине и суседних држава“, рекао је Ушаков.

Самит „петорке“ СБ УН

Путин и Си такође су разговарали о иницијативи Русије да се одржи самит „петорке“ земаља-чланица Савета безбедности УН. Оба лидера сматрају да је та идеја веома корисна и радиће на томе да се реализује следеће године.
„Поред тога лидери су истакли да се сарадња на међународним питањима развија веома успешно, нагласивши да је руско-кинеска сарадња стабилизујући фактор у међународним пословима“, констатовао је Ушаков.
Лидери су разговарали и о Самиту за демократију који су организовале САД, те су се сложили да је био контрапродуктиван.
Било је говора и о сарадњи у формату „Русија-Индија-Кина“ (РИК). Како је саопштено, планирано је да се самит у том формату одржи у блиској будућности.
Лидери су такође констатовали успех када је реч о развоју инфраструктуре на граници две земље коју Москва и Пекинг, како је Путин рекао, намеравају да претворе у „појас вечног мира и добросуседства“.
Током видео-самита разговарано је и о испорукама гаса гасоводом „Снага Сибира 2“.
Руски председник Владимир Путин током разговора са кинеским лидером Си Ђинпингом - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РУСИЈА
„Односи Русије и Кине пример за 21. век“: Разговарали Путин и Си
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала