- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки канцелар: Спремни смо на конструктиван дијалог с Русијом, али то не треба погрешно тумачити

© Sputnik / Николай Филяков / Уђи у базу фотографијаНемачки посланик: Тврдње украјинског амбасадора о одговорности Берлина за Крим - сенилност
Немачки посланик: Тврдње украјинског амбасадора о одговорности Берлина за Крим - сенилност - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Немачка је спремна за конструктиван дијалог с Русијом али то не треба схватати као једнострану нову „источну политику“ Берлина, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц.

„Спремни смо за конструктивни дијалог .. потребно је бити спреман за чешће покушаје да се постигне узајамно разумевање, заустави спирала ескалације како смо то привремено успели уз помоћ нормандијског процеса. Али, то не треба погрешно схватити, као нову немачку ‘источну политику’. ‘Источна политика’ у јединственој Европи може бити само европска ‘источна политика’, она је заснована на принципима европског права и поретка, обавезама на чије се спровођење обавезала и Русија, а које су биле снажно прекршене у вези с анексијом Крима“, рекао је Шолц у Бундестагу.

Идентичан приступ канцелар је најавио и по питању ситуације на граници Русије и Украјине.
„Са великом забринутошћу пратимо ситуацију по питању безбедности на руско-украјинској граници. Имаћемо интензивне консултације у вези с тим на самиту ЕУ и на данашњем самиту Источног партнерства. Свако кршење територијалне целовитости биће плаћено по високој цени и по том питању говорићемо јединственим гласом с нашим европским партнерима и трансатлантским савезницима“, рекао је Шолц.
У последње земље се из западних земаља, као и Украјине, чују изјаве о могућој инвазији Русије на украјинску територију. Портпарол руског председника Дмитриј Песков назвао је такве информације празном и неоснованом ескалацијом напетости, истичући да Русија ни за кога не представља претњу. Он при томе није искључио могућност провокација којима би се оправдале овакве изјаве и упозорио је да ће покушаји да се криза на југоистоку Украјине реши војним путем имати озбиљне последице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала