- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Односи Русије и Кине пример за 21. век“: Разговарали Путин и Си

© POOL / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин током разговора са кинеским лидером Си Ђинпингом
Руски председник Владимир Путин током разговора са кинеским лидером Си Ђинпингом - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Односи Русије и Кине могу се сматрати правим примером међудржавне сарадње у 21. веку, изјавио је руски председник Владимир Путин током разговора са кинеским лидером Си Ђинпингом.
На почетку састанка, Путин је љубазно махнуо Си Ђинпингу кога је назвао „својим драгим пријатељем“. Кинески лидер је одговорио истим гестом и широким осмехом.
Лидери су пре свега разговарали о билатералном дијалогу, а дотакли су се и међународне агенде.
„Драго ми је што имам прилику да ступим са вама у директан контакт... Сматрам да су наши односи прави пример међудржавне сарадње у 21. веку“, истакао је Путин.
Како је додао, односе Русије и Кине карактерише одлучност да заједничку границу претворе у појас вечног мира и добросуседства.
„Међу нашим земљама формиран је нови модел сарадње који се заснива на принципима као што су немешање у унутрашње послове и поштовање међусобних интереса, одлучност да се заједничка граница претвори у појас вечног мира и добросуседства“, истакао је руски председник.
Такође је указао на јачање трговинско-економских веза између Москве и Пекинга. Према речима Путина, обим робне размене између Русије и Кине у периоду од јануара до новембра ове године повећао се за 31 одсто, на 123 милијарде долара, чиме је премашио ниво од пре пандемије из 2019. године.
„Ускоро ћемо, као што смо се и договарали, прећи границу од 200 милијарди“, оценио је Путин.
Путин је изразио наду да ће се лично састати са кинеским председником у фебруару 2022. године у Пекингу на отварању Олимпијских игара.
„Поштовани пријатељу, поштовани председниче Си Ђинпинг надам се да ћемо у фебруару следеће године коначно успети да се састанемо и уживо, у Пекингу. Као што смо се и договарали, одржаћемо састанак, а затим ћемо учествовати у церемонији отварања Зимских олимпијских игара“, рекао је Путин, истакавши да је захвалан на позиву да присуствује том значајном догађају.
Председник Русије је рекао да не сумња да ће ЗОИ у Пекингу бити одржане на највишем нивоу. Такође је подсетио да Русија и Кина увек подржавају једна другу када је реч о међународној спортској сарадњи, „између осталог, и када је реч о одбацивању било каквих покушаја политизације спорта и олимпијског покрета“.
Руски лидер је поручио да је недопустива политизација Олимпијаде.
Путин је такође констатовао да је Кина међународни центар за производњу руских вакцина „Спутњик Ве“ и „Спутњик Лајт“: са шест кинеских произвођача потписани су споразуми за производњу преко 150 милиона доза вакцина.
Кинески председник захвалио је Путину на напорима да се супротстави покушајима да се унесе раздор измећу две државе.
„У последње време на различитим догађајима давали сте високу оцену односима Русије и Кине, називајући их примером сарадње у 21. веку, снажно сте подржавали напоре Кине да заштити кључне националне интересе и одлучно се борили против покушаја да се забије клин између две земље. Ја то веома ценим“, рекао је кинески лидер.
Свет је, како је рекао, ушао у турбулентну фазу, период великих промена.
„Кинеско-руски односи, који су издржали бројне изазове, показали су виталност и добили нови подстицај“, истакао је Си.
Према његовим речима, Кина и Русија се међусобно одлучно подржавају када је реч о животно важним интересима, чувајући национално достојанство и интересе.
Додао је да с нестрпљењем чека сусрет уживо с Путином и подсетио да је од 2013. године ово 37. њихов разговор.
„Очекујем да ћете за месец дана посетити Кину, као и да ћете присуствовати отварању Олимпијаде у Пекингу. С нестрпљењем очекујем наш олимпијски сусрет“, поручио је Си.
Након уводних речи, састанак је настављен у затвореном режиму. Разговори су трајали око сат и по времена.
Двојица лидера су претходно у овом формату разговарала 28. јуна.
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђингпинг - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РУСИЈА
Путин и Си очи у очи — свет чека поруке, Америка нарочито
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала