- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Поново скачу цене гаса

© Sputnik / Иван Руднев / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица
Гасна компресорска станица  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Вредност гасних фјучерса у Европи је први пут од 6. октобра премашила вредност од 1.550 долара за хиљаду кубних метара, наводи се у подацима лондонске берзе „ИЦЕ“.
Према индексу холандског ТТФ-а на отварању трговања цена гаса је износила 1.480 долара за хиљаду кубних метара, а после малог снижења, цена се повећала на 1.553,9 долара за хиљаду кубних метара. У односу на процењену вредност од 1.499 долара, она се повећала за 3,7 одсто.
Средња цена јануарских фјучерса је током новембра износила 960 долара, а сада је порасла на скоро 1.190 долара.
Повећавају се и спот уговори. Ако се у новембру вредност гаса приближила цифри од 950 долара, онда је она сада око 1.130 долара. Према подацима од прошле недеље вредност „ИЦЕ“ фјучерса и спот „ТТФ“ су на нивоу већем од 1.200 долара за хиљаду кубних метара.
Гас је нагло, за скоро десет одсто, поскупео 8. децембра. Компанија за независна енергетска истраживања „Ристад енерџи“ је то повезала са непланираним прекидом рада на гасном пољу „Трол“ у Норвешкој, након чега је одатле смањена испорука гаса за око 14 одсто.
Након скока цена 13. децембра, министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок је изјавила да рад гасовода „Северни ток 2“ не може бити усаглашен, јер не испуњава захтеве европског енергетског права.

„Гаспром“: Резерве гаса у Украјини пале на скоро најнижи ниво

Резерве гаса су у подземним складиштима гаса у Украјини скоро пале на ниво од почетка складиштења, а у Европи је искоришћена трећина гаса који је током лета упумпана, наводи се у саопштењу „Гаспрома“.

„Према подацима компаније ‘Gas Infrastructure Europe’, обим активног гаса у европским подземним складиштима је 13. децембра био на нивоу од 24,5 одсто (19,9 милијарди кубних метара), што је мање него у прошлој години. Већ је искоришћена једна трећина гаса, односно 32,6 одсто гаса“, саопштио је „Гаспром“ на Телеграм каналу.

У извештају се наводи да су резерве у подземним складиштима гаса у Украјини пале на 15,34 милијарди кубних метара. Што је ниже него прошле године за 39,2 одсто, односно 9,9 милијарди кубних метара и одговара нивоу који је био на почетку складиштења ове године – 15,29 милијарди кубних метара. Тако да је у Украјини скоро искоришћен сав гас који је планиран за зиму.
Европско тржиште гаса последњих месеци прилично осцилира: почетком августа хартијама од вредности за испоруке горива трговало се по цени од 515 долара, док су се до краја септембра оне више него удвостручиле, а прошле недеље на берзи је забележен историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. Затим је уследио пад – цене су се мањиле скоро за половину, на испод хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Већи раст цене гаса у Европи је забележен почетком априла, када је средња цена према индексу ТТФ била у дијапазону 250-300 долара за хиљаду кубних метара, да би почетком октобра премашила 1.000 долара.
Историјски максимум већи од 1.900 долара за хиљаду кубних метара је достигнут 6. октобра. Овако високе цене гаса нису у Европи забележене још од 1996. године. Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Затишје пред буру: Чека ли Европу нови круг енергетске кризе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала