- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Права зима тек долази: Метеоролози најављују ледене дане до краја јануара, и снегом "богат" фебруар

CC0 / / Зима у планинском селу
Зима у планинском селу - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Снег који је завејао целу Србију очигледно је само увод у снежну и хладну зиму какву најављују српски метеоролози. Чека нас леден јануар и, по свему судећи, снегом "богат" фебруар.
Данас нема падавина, али је температура у минусу, а за сутра и прекосутра, прогнозиране су нове падавине.
Како најављу у РХМЗ, у четвртак и петак у нижим пределима могу се очекувати мешовите падавине, оносно и киша и снег, а у брдско-планинским пределима само снег. Од суботе, кажу, стиже хладније време, повремено са снегом.
Снег који ће падати наредна два дана, кажу метеоролози, неће бити ни приближно оном који је падао у недељу и изазаво колапс широм Србије. Мада, како је пре два изјавио метеоролог Ђорђе Ђурић, постоји могућуност да и овај снег буде мокар.
Што се температура тиче, до краја недеље минималне би требало да буду око или нешто мало изнад или испод нуле, у зависности од делова наше земље, а максималне неће прелазити шести подеок.

Ледени дани до Нове године

Климатолог Владимир Ђурђевић каже да ће наредних десетак дана температуре бити близу нуле, а после следећег викенда, од око 26. децембра, имаћемо и ледене дане. Преко дана температура неће прелазити нулу, јутарње ће бити минус четири или минус пет степени.
„У току зиме можемо очекивати знатно ниже температуре, пуно ледених дана, сада смо направили добар увод у зиму, ушли смо у метеоролошку зиму, а у календарску нисмо. Наредне две недеље ће остати хладно, али доста је незгодно - биће неколико обрта, биће пар дана хладно, па стабилније време, али нећемо имати стабилније време у наредне две недеље“, каже Ђурђевић.
Тек око Нове године време ће се озбиљније стабилизовати.

Јаки мразеви у јануару, хладно и фебруару

Како каже метеоролог Марко Чубрило ова зима ће бити другачија од претходних по количини падавина, посебно у децембру и фебруару, а јануар ће вероватно бити најхладнији месец ове зиме. Мада, додаје, треба да се спремимо на чешћу појаву снега у односу на протекле зиме.
„Најхладнији период вероватно долази крајем децембра и задржаће се већи део јануара. Најхладнији месец биће највероватније јануар, када је могућа појава јаких мразева. Фебруар би могао донети нешто топлије време, али постоји одређена вероватноћа (око 40%) да и овај месец буде релативно хладан“, каже Чубрило.
Како даље објашњава, фебруар би такође могао бити веома богат падавинама, а како нема сигнала за висок ваздушни притисак над југоистоком Европе, врло вероватно је да би ка нама често долазило до упада врло хладног ваздуха који би опет из Русије овог пута директно ишао ка средишњој Европи, а онда у налетима и ка нама.
„То би вероватно донело релативно хладан фебруар богат падавинама, али уз могуће периоде топлијег или на кратко релативно топлог времена“, закључује он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала