- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит прети санкцијама Републици Српској

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Такозвани високи представник међународне заједнице Кристијан Шмит упозорио је на опасност „прикрадајућег распада“ државе БиХ, указујући да је међународна заједница потценила сецесионистичке тежње.
Он је навео и да не искључује могућност увођења санкција Републици Српској.
Шмит је, у интервјуу немачком „Дојчландсфунку“, пренео да се тренутно интензивно разговара о санкцијама као реакцији на тежње за отцепљењем.
„Замисливо је да се услови свака уплата која стиже у БиХ, или да се они, који се понашају супротно Дејтонском споразуму, односно евентуално усмеравају средства у сопствени џеп, буду изложени санкцијама“, поручио је он.
Шмит је казао да, као високи представник, има надлежност да одлучи о таквим мерама.
„Ако се ради о очувању мира у овом региону и земљи, а то има последице по суседе, онда морају све могућности бити извађене из ладице и стављене на сто“, рекао је он.
Указао је да у својој ладици има такозвана Бонска овлашћења и да има кључеве да их извади, те не искључује да ће их искористити, преноси Танјуг.
Истакао је да је захвалан новој шефици дипломатије Аналени Бербок што је рекла да може да искористи та овлашћења.
Упитан колико је близу РС сецесији, Шмит је казао да политички фактички још није близу.

„Не верујем да видимо велики план, једну велику стратегију, већ само покушаје и питање колико далеко може да се иде, а то је велика опасност и прикрадајући облик дисолуције земље", нагласио је он.

Каже да се сецесионистичке тежње Милорада Додика, који је, каже, у „раним годинама био веома конструктиван“, не могу видети без погледа у календар.
„Идуће године се одржавају избори у БиХ, а Додик, који је члан Председништва БиХ, жели и у РС да води политику предизборне кампање“, објаснио је он.
Упитан за подршку Русије Српској, каже да није присуствовао разговору Додика и Владимира Путина, али и тврди да су они били кратки, што ипак показује да Русија има велико интересовање за РС.
Шмит додаје и да је сретна околност што у целом региону, а ту се посебно осврће на Србију, не постоји интерес за ескалацију ситуације и кризе, а да Русија жели да свима прода своје енергенте.
Говорећи о европској перспективи рекао је да БиХ није испунила ниједну од 14 тачака листе ЕУ.
То, тврди, има везе са блокадом власти, са дисфункционалношћу, јер неки воде политику "празне столице" и политику деструкције.
Препоручио је ЕУ да се покрену одређени облици међукорака.
Упитан за америчког председника Џозефа Бајдена и његово познавање Балкана, Шмит је казао да он одлично познаје регион, и да има тим који се интензивно бави Западним Балканом и посебно БиХ.
„Мислим да Американци раде и на заједничкој стратегији са ЕУ и са Британцима“; објаснио је он похваливши посебно ангажовање Велике Британије са својим изаслаником генералом Пичом.
Рекао је да је стекао и добар утисак од Џеку Саливану, изасланику САД, али понавља да је више година пропуштено.
Докле је Запад спреман да иде у дисциплиновању Српске погледајте у емисији Свет са Спутњиком:
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала