- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Храм кошарке се поклонио најбољем шутеру свих времена – Кари оборио рекорд Алена! /видео/

© AP Photo / Mary AltafferСтеф Кари – најбољи шутер свих времена
Стеф Кари – најбољи шутер свих времена - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Стеф Кари, човек који је променио кошарку, у ноћи између уторка и среде оборио је рекорд Реја Алена по броју погођених тројки у историји НБА лиге. Да све буде још лепше, плеј Голден Стејта то је урадио у кошаркашкој Меки, храму ове игре, Медисон Сквер Гардену у Њујорку.
За кошарку коју данас гледамо, са великим, некада и претераним шутевима за три поена, треба „кривити“ овог човека који је у прошлој деценији почео толико да погађа тројке са свих позиција на терену, да су убрзо и центри морали да се прилагоде и да почну да шутирају ван линије 7,24.
„Пржио“ је мрежице Стеф Кари и за само 789 утакмица у каријери дошао је до бројке од 2.977 тројки, што је три више од некадашњег власника Реја Алена.
Тридесеттрогодишњи Кари најбољи је шутер свих времена, и иако су то многи оспоравали тврдећи да је Ален неприкосновен у овој техници, сада не постоји ниједан аргумент који би могао да угрози плејмејкера Голден Стејт Вориорса.
Да све буде још лепше, Стеф је рекорд оборио у најпознатијој кошаркашкој дворани на свету – Медисон Сквер Гардену – те је угођај био још лепши, с обзиром на то какву историју има хала у Њујорку.
Карију су у дуелу са Њујорк Никсима биле потребне две тројке да изједначи рекорд, а три да надмаши Алена. Успео је у тој намери убациши пет шутева ван линије 7,24 и у том тренутку заустављена је игра како би се одала почаст најбољем шутеру свих времена.
Историјску партију Стефа из првог реда гледао је српски кошаркаш Немања Бјелица који је одиграо јако добру утакмицу остваривши 14 поена, четири скока и четири асистенције за само 17 минута у дресу Вориорса.
На утакмици у Гардену биле су многе велике звезде, што из света кошарке, што из шоу бизниса, а можда и најбоља слика вечери је загрљај Стефа Карија, Реја Алена и Реџија Милера, кошаркаша који су сваки на свој начин писали историју НБА.
Ален је пре десет година оборио рекорд Милера по броју датих тројки, а деценију касније Кари је свргнуо бившег играча, између осталог, Бостон Селтикса.
Утакмица је ноћас била у другом плану, али наравно треба нагласити да су Вориорси славили против Никса – 105:96.
Кари је био најефикаснији код Вориорса са 22 поена, а пратили су га Пул са 19, Вигинс је убацио 18, а Бјелица 14 поена. На другој страни истакао се Џулијус Рендл са 31 поеном и седам скокова.
У преосталим утакмицама вечери Бруклин Нетси победили су Торонто Репторсе 131:129 (после продужетка), док су Финикс Санси савладали Портланд Трејл Блејзерсе 111:107 (такође после продужетка).
Дуел између Чикаго Булса и Детроит Пистонса није одигран јер Булси нису имали довољан број кошаркаш због великог броја заражених играча вирусом корона.

НБА, резултати, уторак/среда:

Бруклин – Торонто 131:129пп
Њујорк – Голден Стејт 107:111
Портланд – Финикс 107:111пп
Миротић за Спутњик: Моја љубав расте из године у годину – Новак је изненађење и велика част! /видео/
Легендарни Литванац о Ђоковићу: „Одвели су ме на Вимблдон, рекли су да игра један дечко...“ /видео/
Новак промукао у „Пиониру“: Стало ми је, навијам! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала