- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Три европске силе најављују спас нуклеарног споразума

© AP Photo / IRIB Центрифуге у иранском нуклеарном погону
Центрифуге у иранском нуклеарном погону  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Три европске силе саопштиле су данас да "брзо стижу до краја пута" за спас иранског нуклеарног споразума из 2015. године, у тренутку док Техеран оптужује западне земље да истрајавају у "игри окривљавања".
"Наставак нуклеарне ескалације Ирана значи да брзо стижемо до краја пута", рекао је француски амбасадор при Уједињеним нацијама Никола де Ривијер читајући заједничку изјаву Велике Британије, Француске и Немачке, преноси агенција Ројтерс.
Главни ирански преговарач Али Багери Кани написао је на Твитеру да поједини актери истрајавају у својој навици окривљавања, уместо да се баве правом дипломатијом.
"Изнели смо своје идеје и радили конструктивно и флексибилно", сматра Али Багери Кани.
Осврћући се на америчко повлачење из нуклеарног споразума 2018. године, он је рекао да је дипломатија двосмерна улица и да је договор могућ ако постоји стварна воља.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да Вашингтон наставља да се бави дипломатијом са Ираном јер "то остаје, у овом тренутку, најбоља опција“, али је додао да "активно сарађује са савезницима и партнерима на алтернативама".
Индиректни преговори између Ирана и САД почели су у априлу, али су прекинути у јуну након избора садашњег иранског председника Ебрахима Раисија, чији су се преговарачи вратили у Беч после пет месеци.
Британске, француске и немачке дипломате саопштиле су у понедељак да велике силе и Иран тек треба да почну преговоре о спасавању нуклеарног споразума и оцениле да ће без брзог напретка тај споразум врло брзо постати "празна шкољка".
У саопштењу се песимистички гледа на напоре да се оживи споразум према којем би Иран ограничио свој нуклеарни програм у замену за ослобађање од економских санкција САД, Европске уније и Уједињених нација.
Тадашњи председник САД Доналд Трамп повукао је САД из споразума 2018. и поново увео америчке санкције Техерану, што је навело Иран да почне да крши своја нуклеарна ограничења, пренео је Танјуг.
Садашњи председник САД Џозеф Бајден тражио је повратак обе стране поштовању споразума, у индиректним разговорима са Ираном, пошто Техеран одбија директан сусрет са америчким званичницима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала