- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уједињени Арапски Емирати паузирали преговоре о набавци Ф-35

CC BY 2.0 / Falcon_33 / Амерички ловац Ф-35
Амерички ловац Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Уједињени Арапски Емирати паузирали су преговоре о набавци 50 америчких војних авиона Ф-35.
Првобитно је било планирано да Емирати купе летилице за око 23 милијарде долара у пакету са до 18 беспилотних нападачких летелица Рипер.
"Технички захтеви, ограничења суверених операција и анализа цене и користи довели су до нове процене", казао је званичник УАЕ Ројтерсу.
"САД је и даље преференцијалан добављач УАЕ за напредне одбрамбене потребе и расправа о Ф-35 може се поновно отворити у будућности."
Како пишу поједини западни медији, Абу Даби је одлучио да одустане од набавке авиона због низа ограничавајућих услова које је америчко Министарство обране поставило пред Емирате како би им одобрило набавку свог најмодернијег ловачког авиона пете генерације.
Забринут због потенцијалног утицаја Русије и Кине у Емиратима, Вашингтон је авионе понудио уз строга правила коришћења, те је највероватније одлучио и да ограничи технологију у авионима која би била доступна Емиратима у односу на друге америчке савезнике који су набавили исти авион, попут Израела, Италије, Јапана или Јужне Кореје, преноси Јутарњи лист.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала