- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ванредно у девет општина, струја стиже најкасније до краја дана код свих потрошача

© Sputnik / Лола ЂорђевићЧишћење снега са јавних површина уз помоћ ангажоване механизације
Чишћење снега са јавних површина уз помоћ ангажоване механизације - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
У Осечини и Малом Зворнику данас је проглашена ванредна ситуација, чиме је број општина које су то учиниле због последица снежних падавина и нестанка струје, повећан на девет. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да ће сви грађани и привреда, који су остали без електричне енергије, добити је у току дана, најкасније до вечерас.

Тешка ситуација у сеоским подручјима

Ванредна ситуација је на снази и у општинама Ивањица, Лучани, Нова Варош, Љубовија, Крупањ, Ариље и Бајина Башта.
У околини Осечине, три села потпуно су одсечена, а две трећине општине је већ четири дана без струје због великог снега. Комплетна општинска механизација ангажована је на санирању последица падавина, а ангажовани су и приватници са подручја Ваљева и Шапца, потврдио је Танјугу председник општине Осечина Никола Томић.
"На подручју наше општине ситуација је катастрофална. Током јучерашњег дана покушавали смо да дођемо до болесних у селима која су потпуно одсечена. Током ноћи смо успели да пробијемо неке путеве, али још увек има села до којих не можемо да стигнемо. Снежни наноси у појединим местима достижу и до два метра, а велики проблем представљају оборено дрвеће и струјни стубови", рекао је он.
Како јавља РТС, и Мали Зворник је током дана прогласио ванредну ситуацију, јер је без струје 40 одсто становника те општине.
У вишим деловима општине Мали Зворник, велики број мештана и радника зимских служби и ЕПС-а чисти путеве и отклања кварове на делоководима.
Председник те општине Зоран Јевитћ каже да су сви главни путеви проходни, као и да се добар део њих управо чисти.

"Путеви у руралном делу општине и даље се чисте", наводи Јевтић и додаје да их је потребно очистити за раднике електродистрибуције како би могли да поправе бројне кварове не електромрежи.

Јевтић апелује да, уколико има слободних екипа електродистрибуције, да дођу да помогну.
"Оборени електрични стубови су у лошем стању, а људима пропада зимница и има и болесних", додаје Јевтић.
У општинама Крупањ и Љубовија још нема струје у 10 села. На подручју ивањичке општине без струје је око 1.000 потрошача у подјаворским и подмучањским селима.
У Лучанима без струје је око 1.000 потрошача у планинским селима. У уторак током поподнева електричну енергију добило је више од 2.000 домаћинстава у Драгачеву који струју нису имали дуже од два дана.
Сви путни правци првог и другог реда као и они ка планинским центрима у Моравичком округу су проходни, а мештани са локалним самоуправама чисте и некатегорисане путеве.

До вечерас ће добити струју сви који је немају

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је јутрос да ће грађани и привреда, који су остали без електричне енергије, добити је у току дана, евентуално до вечерас.
"Ми се и даље налазимо у енергетској кризи која је једним делом проузрокована елементарним непогодама, када говоримо о дистрибутивном сектору, а другим делом недостатком квалитетног угља у ЕПС-у", изјавила је Михајловићева на конференцији "Окрени на зелено" у организацији ЕУ.
Она је оценила да се ситуација поправља, али је чињеница да системски проблеми у електроенергетском сектору не могу да буду решени преко ноћи.
"Дакле, ово је резултат неких лошијих потеза, претпостављам претходних неколико година и ми то сад трпимо, али што се тиче грађана и привреде, што је у овом тренутку најважније, имаће струју данас, евентуално вечерас. А када говоримо о овом стратешком питању, решаваћемо га наредних дана и недеља, али ће Србија имати довољне количине електричне енергије", истакла је Михајловићева.
Она је рекла да ће се о одговорности разговарати када се заврши криза.
"Што се тиче одговорности, без обзира колико ме нападају, и даље стојим иза тога да ми из кризе морамо да изађемо, јер ово није летња киша која је пала, па је све прошло. Ово је озбиљна ствар. Ми јесмо у озбиљној кризи, кад све будемо завршили све треба посложити, сва имена и презимена морају да се нађу на томе, са све мојим именом, никакав проблем, али морамо да знамо шта се радило свих претходних година", изјавила је Михајловићева.
Поставила је питање зашто Србија нема довољне количине квалитетног угља у временима енергетске кризе у Европи.
"Будући да данас због ситуације са ценама електричне енергије на европском тржишту многе земље држе у својим резервама термокапацитете и онда када је нека кризна ситуација они са термокапацитетима излазе и чувају стабилност, ми на жалост у овој ситуацији са нашим термокапацитетима нисмо били у стању да се са тиме на прави начин изборимо", рекла је министарка енергетике.

Штета од пада стабала биће надокнађена

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је ЈКП "Зеленило Београд" до сада имало око 750 интервенција, када је реч о стаблима која су пала због тежине снега и поручио да ће свака штета од пада стабла које се налази на површини које одржава то предузеће бити надокнађена.
Радојичић је навео да је на терену било 350 радника "Зеленила Београд", додајући да је то веома озбиљно градско предузеће чији запослени добро раде свој посао.
"Све парковске површине које одржава ово предузеће су на понос Београђана и наш циљ је да још више површина буде под њиховом контролом. Током целе године ово предузеће врши орезивање и уклањање сувих и ризичних стабала. Сада су се ломила и потпуно здрава стабла под огромним теретом влажног снега, који је за два дана нападао толико колико иначе напада током целог децембра", рекао је Радојичић за телевизију Прва, наводи се у саопштењу Градске управе.
Говорећи о чишћењу снега, истакао је да су градске комуналне службе, са око 1.500 радника, биле 24 часа на терену и давале све од себе како би град функционисао.
"Путеви првог реда у дужини од 1.900 километара су путеви које прве чистимо када падне снег. Четири сата по престанку снега ти путеви морају бити проходни. То је процедура која је реално остварива и које се ми придржавамо", рекао је Радојичић.
Навео је да је набављена сва потребна опрема, те да у овом тренутку око 100 камиона излази на терен, 20 мултикар возила и 15 утоварних машина.
"Пала је количина снега која је иначе карактеристична за цео децембар и у овим околностима сви дајемо свој максимум како бисмо ситуацију решили што је могуће пре", казао је Радојичић.
Истакао је да је кризна ситуација у Обреновцу и Новом Београду, када је реч о снабдевању електричном и топлотном енергијом, разрешена и да је сада у тим деловима града све под контролом, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала