- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Велики искорак грађанске Црне Горе“: Потписан Меморандум УРА и СНП с мањинским странкама

© Sputnik / Радоје ПантовићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Лидери Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије (СНП), Савеза грађана ЦИВИС, Бошњачке странка, Албанске алтернативе, Форце и Демократске партија, потписали су данас Меморандум о сарадњи.
„Ово је велики искорак грађанске Црне Горе“, рекао је лидер ГП УРА Дритан Абазовић, поручивши да потписивање Меморандума није стварање мањинске владе.
Потписе на документ ставили су лидери тих политичких субјеката Дритан Абазовић, Владимир Јоковић, Ервин Ибрахимовић, Ник Ђељошај, Генци Ниманбегу, Фатмир Ђека и Срђан Павићевић.
Абазовић је изјавио да је потписивање меморандума пакт помирења и стварања стола, са којег ће, како је додао да се пошаље порука да се Црна Гора у будућности мора понашати другачије.
Циљ Меморандума је да фокус буде на помирењу и на економском развоју, казао је Абазовић.
„Ово је велики искорак и европске Црне Горе и ми се надамо да ће овај меморандум прихватити и сви посланици“, навео је Абазовић.
„Овде су сели људи који могу да сарађују и који се радују сваком договору“, истакао је Абазовић уочи потписивања Меморандума.
Лидер СНП-а Владимир Јоковић казао је да они који нападају меморандум прво треба да га прочитају и да кажу против које тачке имају нешто да саопште.
„Ово није усмерено против било кога, овде су људи који желе да се договарају“, казао је Јоковић.
Ибрахимовић је оценио да је овај дан важан за нову историју Црне Горе и да даје важан замајац ЕУ путу Црне Горе.
„Верујем да ћемо овим потписом и укључивању и других партија допринети смањену међуетничке дистанце“, казао је Ибрахимовић.
Срђан Павићевић из ЦИВИСА казао је да је убеђен да ће сви посланици, њих 81 схватити важност тог документа и поручио да су спремни да приме и све друге партије, да потпишу тај документ.
Превише је било подела и на то је потребно ставити тачку, поручио је Фатмир Ђека (АА).
Генци Ниманбегу (ФОРЦА) каже како се нада да ће данашње потписивање меморандума бити и нада младима да у Црној Гори има будућности.
Фатмир Ђека (Демократска партија) казао је да је ово важан тренутак за даљи ток политичке сцене у Црној Гори, пренео је портал РТЦГ.

Шта пише у Меморандуму?

У Меморандуму стоји да полазећи од чињенице да се Црна Гора налази у политичкој, институционалној и здравственој кризи, да је напредак друштва паралисан због изражених националних, етничких, верских, политичких и социо-економских подела Грађански покрет УРА, Социјалистичка народна партија (СНП), Бошњачка странка, Албанска алтернатива, Форца, Албанска коалиција „Једногласно“ (ДП, ДУА и ДС у ЦГ) и Савез грађана ЦИВИС закључују:
„Меморандум о сарадњи како би објединили знање, искуство и енергију и дали кључни допринос да Црна Гора постане наредна чланица Европске уније потписници овог Меморандума ће сарађивати на:
1. Помирењу у Црној Гори, јер смо деценијама уназад земља коју оптерећују различите националне, верске, политичке, етничке и бројне друге поделе. Црна Гора мора бити држава где ће сви грађани имати једнака права, држава солидарности и једнакости, држава у којој ће се баштинити међуверски и међуетнички склад, држава у којој ће се једнако уважавати све верске заједнице, али и држава у којој се неће спроводити било који вид реваншизма.
2. Изградњи Црне Горе као грађанске државе, јер је такав концепт државе један од темеља на којем она почива. Црна Гора мора бити држава једнаких шанси за све, без дискриминације по било ком основу.
3. Поштовању Устава Црне Горе као демократске, независне и суверене државе, јер смо посвећени да Црна Гора буде праведна и правна држава, независних и јаких институција.
4. Европској будућности Црне Горе, јер морамо бити држава развијене економије и европског животног стандарда. Независан, деполитизован и квалитетан образовни систем, као и стабилан и развијен здравствени систем су кључни стубови сваке развијене европске државе. Најважнији друштвени и политички приоритет Црне Горе јесте чланство у Европској унији па спољна политика Црне Горе мора у потпуности бити усклађена са спољном политиком ЕУ и усмерена на чувању успостављеног спољно-политичког курса.
5. Снажном економском развоју, јер Црна Гора мора бити држава развијене економије и европског животног стандарда. Потпуним коришћењем ресурса, генерисањем нових инвестиција и развојних пројеката морамо омогућити веће зараде за наше грађане и бољи животни стандард.
6. Изградњи Црне Горе као социјално одговорне, праведне и државе владавине права, јер смо посвећени изградњи јаких и независних институција са циљем успостављање правне државе. Бескомпромисна борба против корупције и организованог криминала морају бити у фокусу дјеловања како би се постигао јасан напредак у преговарачким поглављима са ЕУ.
7. Заштити, унапређењу права и интеграцији мањинских народа у институцијама, у циљу делотворног утицаја на процесе одлучивања у Црној Гори, као гарант опстанка бројчано мањинских народа. Поштујући и негујући различитости кроз одговорне политике развоја који неће водити асимилацији мањина, уз пуну посвећеност економском и друштвеном развоју који ће се уважавати и утицати на раст децентрализације и инклузије мањинских заједница кроз њихове аутентичне представнике и пуну имплементацију уставних норми сразмјерне заступљености. Бићемо посвећени развоју који неће утицати на демографске процесе у Црној Гори.
8. Успостављању еколошке Црне Горе, јер смо Уставом дефинисани као еколошка држава и по томе смо јединствени у свету. Посвећени смо развоју нашег друштва у складу са принципима одрживог развоја и зелене економије како би и у пракси били успешан пример истински еколошки одговорне државе.
Поштујући све разлике које постоје међу субјектима потписницима овог Меморандума и сматрајући да је крајње време да због европске перспективе и европског животног стандарда удружимо све наше кадровске и интелектуалне потенцијале потписујемо овај Меморандум у доброј намери и вери да радимо за бољу будућност Црне Горе“, пише у документу.
Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РЕГИОН
Милачић упозорио: Меморандум УРА и СНП с мањинским странкама пузајућа коалиција са ДПС
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РЕГИОН
Абазовић: Интегришемо мањинске народе с партијама с којима нијесу значајније сарађивали
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала