Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије: О посети САД тек ћемо разговарати

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Патријарх Порфирије изјавио је да ће се о посети Сједињеним Америчким Државама и тамошњим епархијама још разговарати и додао да је потребно да посети све просторе где живе верници СПЦ и где постоје њени епископи, јер је посета патријарха, како каже „манифестација јединства наше Цркве“.
Патријарх је то рекао одговарајући на питање Танјуга да ли ће ускоро отпутовати у САД, јер је посета планирана за октобар ове године, а којом је требало да се обележи 100. годишњица оснивања прве епархије СПЦ на америчком континенту отказана због ковида.
„То је тема о којој ћемо тек разговарали, али подразумева се да патријарх посети све просторе на којима живе наши верници, не само Америку“, рекао је патријарх новинарима након посете Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама, прве од када је устоличен.
Он је на питање о несугласицама међу верницима и клиром у САД, односно у тамошњим епархијама, рекао да је једно медијски доживљавај реалности, а друго реални живот.
„Најчешће постоји раскорак онога што читамо у новинама и реалног живота, а да бисмо имали истински прави увид у ситуацију, морамо да имамо лично искуство. Тада ћемо моћи да имамо и истинске и праве оцене“, рекао је патријарх Порфирије.
Тројицу владика – новограчаничког-средњозападноамеричког Лонгина, источноамеричког Иринеја и западноамеричког Максима протеклих година оптуживао је део верника, али и појединих епископа, да су самосталним одлукама нарушили јединство и канонски поредак СПЦ у САД.
Патријаршија је раније саопштила да ће црквена имовина која је 2017. године пренета на новоформиране коорпорације бити враћена у редован статус и да ће се са њом убудуће управљати без индивидуалног права на отуђење, искључиво у складу са канонима Православне цркве и Уставом СПЦ.
Како је наведено, надзор над управом имаће Свети синод, а његов стручни тим утврдио је да у правном систему САД не постоји ниједна препрека за спровођење тих одлука.
Такође, Српска православна црква је саопштила да је почело извршење одлука са седнице Сабора СПЦ одржане у новембру који се тичу имовине цркве у САД, уз жаљење што ни после пет година од пожара, храм Светог Саве у Њујорку није оспособљен за богослужење, чак ни за празнике, преноси Танјуг.
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Црква не може да се покорава свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала