Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Забраном референдума Курти хоће да продуби кризу

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Одлуком да забрани одржавање референдума 16. јануара о промени Устава Србије, Аљбин Курти покушава да продуби кризу иако резолуција 1244 гарантује право на гласање, а то је и у мандату мисија ОЕБС-а на Косову и Метохији, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
„Због тога смо се обратили и Бриселу и државама Квинте које озбиљно разматрају то питање и очекујем позитиван одговор, јер је самовоља Аљбина Куртија директно кршење основних људских права“, рекао је Петковић.
Петковић је за РТС казао да је право гласа основно људско и грађанско право које Курти жели да укине Србима на Косову и Метохији.
Дан након што су му власти привремених институција у Приштини поново забраниле да посети јужну покрајину, Петковић наводи да нема образложења зашто није послат никакав одговор о забрани.
Он је објасни да, ако нема негативног експлицитног одговора, онда то значи да је посета Косову и Метохији одобрена.
„Тако је било и овог пута, до тренутка док нисам дошао на Јариње, нисам добио никакав негативан одговор. Само су ми на административној линији рекли да не могу да уђем на простор Косова и Метохије“, навео је Петковић, који је планирао да посети манастир Девич.
Након што је Петковићу забрањен улазак на КиМ, огласило се Министарство спољних послова привремених приштинских институција које тврди да је Београд забранио ресорној министарки Доники Гервали да посети Прешево, Бујановац и Медвеђу.
Петковић одговара да то није тачно и да је то српска страна демантовала.
„То показује мејл који је приштински официр за везу нама послао, где се захваљује на одобреној посети. Ми смо рекли да је она добродошла“, рекао је Петковић, пренео је Танјуг.
Устав Србије - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
СРБИЈА
Косово и Метохија остаје у преамбули Устава Србије
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала