- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Поглавари јерусалимских Цркава прогласили опасност по присуство хришћана у Светој земљи

© Sputnik / Амит Шааль / Уђи у базу фотографијаПоглед на Јерусалим
Поглед на Јерусалим - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Тринаест хришћанских патријарха и поглавара јерусалимских Цркава упозорило је на опасност по присуство хришћана у Светој земљи, изазвану посебно, како су указали, активностима радикалних група.
Они су тим поводом објавили саопштење у ком, државним властима и јавности, скрећу пажњу на случајеве физичких напада и увреда свештенства, нападе на хришћанске цркве и вандалске чинове над светињама, као и покушаје нарушавања целовитости и културног идентитета Хришћанске четврти Старог града са циљем да се протера хришћанска заједница из Јерусалима.
Патријарси и поглавари јерусалимских Цркава наводе да се израелска влада јавно обавезала да ће осигурати безбедност хришћана и заштитити њихове домове у Светој земљи и да ће очувати хришћанску заједницу као саставни део локалне разноврсне заједнице.
„Сматрамо да су поступци владе да помогне милионима хришћанских ходочасника који посећују света места у региону доказ да се залажу у овом правцу. С тим у вези, озбиљну забринутост изазива чињеница што су залагања на свенационалном нивоу испарила услед неспособности локалних политичара, званичника и служби за спровођење закона да обуздају радикалне групе чији чланови застрашују локалне хришћане, нападају свештенство и скрнаве света места и црквену имовину“, стоји у саопштењу.
Они су напоменули да је у израелском законодавству већ утврђен принцип заштите посебних историјских јерусалимских четврти у домену њиховог духовног и културног идентитета који се примењује и на Јеврејску четврт.
„Упркос томе, настојећи да ослабе хришћанско присуство, радикалне групе настављају да купују на велико стратешки важне некретнине у Хришћанској четврти, прибегавајући тајним махинацијама и тактикама застрашивања, како би истерале становнике из њихових домова. То доводи до значајног опадања броја хришћанске популације и даљег нарушавања историјских ходочасничких маршрута између Витлејема и Јерусалима“.
Како се истиче, хришћански ходочаснички туризам представља право сваког хришћанина у свету и Израелу доноси огроман профит, доприносећи развоју његове привреде и друштва. Износи се и податак да, према недавном извештају Универзитета у Бирмингему, хришћанска ходочашћа и туризам израелској економији доносе три милијарде долара, пренела је Митрополија црногорско-приморска.
Патријарси и поглавари јерусалимских Цркава су позвали локалне политичке власти у Израелу, Палестини и Јордану на покретање дијалога како би се одговорило на изазове које поступци радикалних група у Јерусалиму представљају како за хришћанску заједницу, тако и за принцип владавине закона, као и са циљем оснивања посебне зоне хришћанског културног наслеђа, како би се обезбедила целовитост Хришћанске четврти у Старом граду Јерусалиму и сачувао њен јединствени идентитет и наслеђе.
Међу потписницима апела су предстојатељ Јерусалимске православне цркве, патријарх Светог града Јерусалима и целе Палестине Теофил III, јерменски јерусалимски патријарх Нурхан Манукјан, апостолски администратор латинске Јерусалимске патријаршије Ахиепископ Пјербатиста Пицабала.

Оптужбе за дискриминацију

Истовремено, портпарол хришћанских цркава у Светој земљи Вади Абунасер оптужио је Израел да дискриминише хришћанске туристе током божићних празника.
Израел је прошлог месеца затворио своје границе за стране туристе као одговор на избијање омикрон соја вируса корона, али ове недеље израелски званичници су одлучили да направе изузетак што се тиче програма „Право рођења“ који омогућава бесплатна путовања у Израел младим Јеврејима из целог света, пренео је Танјуг.
За сада ограничења остају на снази за друге стране туристе, укључујући хришћанске ходочаснике који су традиционално ишли у места као што су Јерусалим, Назарет и Витлејем, који хришћани поштују као место рођења Исуса Христа.
Абунасер је оценио да овакав селективни третман представља дискриминацију хришћанских ходочасника.
„Позивам израелске власти да се према свима који желе да посете земљу понашају једнако без икакве дискриминације због вере“, навео је он.
Представник Католичке цркве, који је желео да остане анониман, изјавио је да су њени званичници шокирани и љути због одлуке Израела.
Он је рекао да је та црква, заједно са другим деноминацијама, апеловала на израелско министарство туризма да дозволи хришћанским ходочасницима да дођу на празник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала