- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Потврђен први случај грипа у Србији у овој сезони

© Depositphotos.com / SubbotinaПрехлада – илустрација
Прехлада – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
На територији Србије потврђен је први случај грипа у сезони 2021/2022, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".
У саопштењу је прецизирано да је "Батут" 15. децембра по подне, од Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", добио потврду о првом случаја инфекције вирусом грипа типа А (Х3) у Београду.
"Батут" истиче да је, као и у већини претходних сезона надзора над грипом, лабораторијска потврда вируса у ово доба године очекивана.
У саопштењу се подсећа да прошле сезоне 2020/2021. није било лабораторијске потврде инфекције вирусом грипа.
Указује на то да је најефикаснија мера превенције инфекције вирусом грипа је вакцинација, као и да је вакцина против грипа најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите.
Поред вакцинације препоручују се и опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кијања и кашљања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала