Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Рио Тинто“: Настављамо пројекат „Јадар" у законским оквирима

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZРио Тинто
Рио Тинто - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Компанија „Рио Тинто“ наставиће да реализује пројекат „Јадар“ у законским оквирима и да пружа јавности информације о свим аспектима пројекта за које је надлежна, саопштила је та компанија.

„Током две деценије пословања у Републици Србији и рада на пројекту геолошких истраживања и развоја лежишта литијума и бора ''Јадар'', предузеће Рио Сава Експлорејшн послује у складу са законима и највишим професионалним стандардима, у сарадњи са научним и стручним круговима, локалном самоуправом и Владом Србије у циљу покретања највеће рударске инвестиције у овом делу света“, наводи се у саопштењу „Рио Тинта“ за Србију.

Наглашава се да је тој компанији веома стало до подршке локалне самоуправе у Лозници и да је за развој пројекта „Јадар“ потребна његова потпуна усклађеност са процедурама прописаним на локалном и републичком нивоу, укључујући и оне које се односе на просторни план.
„Уверени смо да само кроз дијалог у коме ће се аргументима и чињеницама расправљати о пројекту ''Јадар'' може доћи до разумевања свих заинтересованих страна о стварним и дугорочним користима које он може донети нашем народу, локалној заједници и привреди Србије, као и о ризицима и плану којим ће се обезбедити безбедност пројекта и живота грађана уз пуну заштиту животне средине“, истиче се у саопштењу, које је пренео Танјуг.
Додаје се да ће се планирање и активности на пројекту „Јадар“ наставити у складу са законима Србије, као што је то чињено и до сада.

„Разумемо интересовање грађана за све што се дешава у вези са пројектом и наставићемо да пружамо информације о свим аспектима пројекта за које смо надлежни и у којима учествујемо“, саопштио је „Рио Тинто“.

Подсетимо, Скупштина града Лознице је, на седници по хитном поступку, ставила ван снаге одлуку о доношењу Просторног плана којим је била предвиђена изградња рудника литијума у том крају.
Машине и багери на ископинама - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
СРБИЈА
Скупштина града Лознице изгласала: Укинут просторни план за рудник литијума
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
СРБИЈА
„Нису добили одговор“! Вучић негативно о захтеву „Рио Тинта“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала