- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта за пројекат Рио Тинта значи укидање Просторног плана Лознице

© Фото : Facebook/Јадар Пројекат - Рио Тинто/PrintscreenДетаљ из спота Рио Тинта
Детаљ из спота Рио Тинта - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Просторни план града Лознице, усвојен крајем јула, у коме је апострофирано и постојање Просторног плана подручја посебне намене за пројекат „Јадар“, Скупштина града Лознице данас je ставила ван снаге. Шта ће то значити за даља истраживања јадарита компаније Рио Тинто, то је још тешко проценити.
Да ће укидање Просторног плана Лознице бити извесно јасно је било кад је то најавио председник Србије Александар Вучић неколико дана након разговора са забринутим мештанима долине Јадра за њихов даљи опстанак на том простору у случају да Рио Тинто крене са експлоатацијом литијума.

Укидање Просторног плана Лознице

Шта ће значити стављање ван снаге Просторног плана Лознице, поготово у односу на активности Рио Тинтове овдашње компаније Рио Сава на истраживању јадарита, али и с обзиром на Уредбу Владе Србије којом је марта прошле године утврђен Просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит, „Јадар”?
Противници тог пројекта сматрали су да Просторни план Лознице практично значи увођење рудника литијума на мала врата. Надлежни у граду су их, међутим, уверавали да се Просторни план Лознице не бави рудником и да је та локација, као подручје посебне намене, уређена републичким актима, чије је постојање само констатовано у Просторном плану. Да ли ће бити рудника литијума или не, нешто је о чему ће се, како су подвукли, одлучивати у другим поступцима.

Просторни планови и хијерархија

Не улазећи у то шта ће укидање Просторног плана Лознице значити у односу на даља дешавања везана за активности Рио Саве, с обзиром на постојање Просторног плана посебне намене за пројекат „Јадар”, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који је на челу Сектора за просторно планирање и урбанизам, Ђорђе Милић за Спутњик је указао на хијерархију међу њима.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЈединица локалне самоуправе може ван правне снаге да стави само део планског документа или плански документ из своје надлежности
Захтев Рио тинта да се јаловиште пресели у најплоднији део Јадра због смањења трошкова - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Јединица локалне самоуправе може ван правне снаге да стави само део планског документа или плански документ из своје надлежности
Он истиче да према Закону о планирању и изградњи плански документи нижег хијерархијског нивоа морају да буду усклађени са планским документима вишег хијерархијског нивоа.

„У конкретном случају доношење Просторног плана града Лознице је представљало усклађивање тог планског документа са Просторним планом подручја посебне намене. Јединица локалне самоуправе може да одлучи да део планског документа или плански документ, само из своје надлежности, стави ван правне снаге,“ истиче наш саговорник.

Остаје владин Просторни план посебне намене

Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ , пак, марта прошле године је Уредбом утврдила Влада Србије. Он садржи детаљну регулациону разраду за комплекс посебне намене и пратеће коридоре саобраћајних и инфраструктурних система. Тај Просторни план представља и плански основ за издавање локацијских услова, за утврђивање јавног интереса, за спровођење поступка експропријације, као и за израду пројеката парцелације и препарцелације.
Издавање локацијских услова односи се на објекте обухваћене комплексом посебне намене, односно подзоне приступа руднику, подзоне производно-индустријских активности и подзоне депоније, затим на саобраћајне и инфраструктурне системе, на деонице планиране железничке пруге Ваљево–Лозница, укључујући све сервисне и приступне саобраћајнице. Такође и регулацију делова речних токова, железничку станицу Јадар, индустријски колосек, али и планирани бочни гасовод високог притиска, укључујући локацију прикључка на постојећи гасовод са приступном саобраћајницом, планирани цевовод техничке воде.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИздавање локацијских услова за објекте обухваћене комплексом посебне намене није довољно за изградњу рудника литијума
Багер - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Издавање локацијских услова за објекте обухваћене комплексом посебне намене није довољно за изградњу рудника литијума
Издавање локацијских услова предвиђено је и за објекте изван Kомплекса посебне намене, односно планиране јавне саобраћајнице, укључујући и поменуту обилазницу око Лознице. Исто тако и за планирану дистрибутивну електроенергетску мрежу за потребе Комплекса посебне намене, као и за цевовод отпадне воде .

Издавање локацијских услова не значи градњу рудника

Ипак, Милић напомиње да колико год је издавање локацијских услова потребан иницијални корак ка изради техничке документације у поступку планирања и изградње објеката, према Закону о планирању и изградњи, није и довољан за саму изградњу објекта.
„У случају када се ради о објектима за које је потребно да се израђује студија о процени утицаја на животну средину, изградња објеката није могућа пре добијања позитивног мишљења, односно решења о давању сагласности на студију о процени утицаја на животну средину“, истиче помоћник министра, челник Сектора за просторно планирање.
То, практично, значи да ће о пројекту који према Посебном плану обухвата 22 села на 500 хектара, односно о евентуалној градњи рудника литијума, од пресудне важности бити студија о процени његовог утицаја на животну средину.
А на то ћемо, по речима Вучића, чекати још више од годину дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала