- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски за већи број вежби са НАТО у Црном мору, Столтенберг: Нема деескалације на граници Украјине

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит НАТО-а у Бриселу
Самит НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски покренуо је на састанку с генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу иницијативу о преговорима с партнерима у Црноморском региону с циљем да се повећа број војних вежби. Шеф НАТО истакао је да на руско-украјинској граници нема знакова деескалације.
„Надамо се ће иницијатива наићи на одзив код наших партнера јер је безбедност Црноморског региона – наш заједнички интерес“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре.
Столтенберг је рекао да је на састанку констатовано да нема деескалације на граници Украјине и Русије.
„Разговарали смо о нагомилавању руских војника на украјинским границама… нема знакова да је тај процес заустављен или да се успорава… Позивамо Русију да се врати дипломатији и да почне деескалацију“, рекао је шеф НАТО.
Такође је изразио наду да ће нова стратешка концепција потврдити значај партнера као што је Украјина и њихово право на чланство у Алијанси.
„Сада припремамо нову стратешку концепцију. Надам се ће у њој бити истакнут значај тако важних партнера као што је Украјина и права трећих земаља да саме бирају свој пут“, рекао је он на питање да ли ће у новој стратегији бити уважена жеља Кијева да приступи НАТО.
Нова стратегија треба да буде усвојена на самиту Алијансе у Мадриду наредног лета.
Подсетимо, Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања„агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.
РУСИЈА
ЕУ ће проширити санкције Русији у случају ескалације у Украјини; Неке земље су против
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала