- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Бајденове претње санкцијама Русији - гест очајника

© REUTERS / Shannon StapletonФајненшал тајмс
Фајненшал тајмс - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
Претња Америке да ће Русији увести озбиљне економске санкције највероватније неће бити ефикасна, пише професорица Харвардског универзитета Меган Грин у чланку за лист „Фајненшел тајмс“.

„Употреба дигиталних валута и алтернативних платежних система омогућили су да се створи велики број рупа у режиму санкција, пружајући могућност да се плаћања врше средствима која нису долари“, сматра експерт.

Према мишљењу Гринове, неефикасности америчких санкција у значајној мери доприноси Кина која државама помаже да их заобиђу.
Она је обратила пажњу и на страх америчког руководства да ће да изгуби свој имиџ у случају да укине санкције. То доводи до тога да се држава под санкцијама и не труди да побољша односe, јер ће САД, чак и ако то буде желеле, бити тешко да их укине.
Ауторка чланка је навела да је све то примењиво и на Русију. Несугласице између Москве и Вашингтона на тему Украјине су велике и санкције само погоршавају ситуацију, јер не представљају одговарајући инструмент за решавање конфликта.

„Бајденова претња да ће пооштрити санкције Русији све више личи на гест очајника“, закључила је Грин.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.
Према подацима „Блумберга“ нове санкције САД и ЕУ против Русије које би биле уведене због Украјине се могу односити на банке, приступ платним системима, одбрамбене и енергетске компаније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала