- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка има предлог за Русију: Улози су велики...

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаАмеричка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
САД су спремне да разговарају са Русијом о свим питањима у оквиру НАТО-а или у ОЕБС-у. Међутим, ако Москва настави агресију, биће озбиљних последица, изјавила је заменица државног секретара САД за политичка питања Викторија Нуланд.

„Отворени смо за консултације у НАТО-у, у ОЕБС-у или стратешки дијалог између САД и Русије о контроли наоружања. Међутим, мора бити јасно да у случају да Москва не буде изабрала смањење напетости и настави даљу агресију, онда ће бити и озбиљних последица. Радимо на гаранцијама да ћемо бити уједињени и спремни у случају да дође тај тужан дан“, рекла је Нуланд.

Према њеним речима, „улози су велики“ и под знаком питања се може наћи „суверенитет и територијална целовитост земље“, право НАТО-а да сам доноси одлуке и општа безбедност у Европи. Она је оптужила Русију да блокира напоре за решавање ситуације у Украјини у оквиру нормандијског формата. Споменула је и да, ако би паралелно са овим форматом били корисни и напори САД, онда би Вашингтон био срећан да их подржи.
Нуландова је навела да руско руководство још није донело одлуку о инвазији на Украјину и додала да је Москва већ припремила сва средства у случају реализације таквог сценарија, укључујући војску, средства унутрашње дестабилизације Украјине и дезинформације о ситуацији.
Заменица државног секретара САД је подсетила да је амерички председник Џозеф Бајден у разговору са председником Русије Владимиром Путином саопштио да постоји могућност да се против Русије употребе економски и политички инструменти који нису раније коришћени. Нуландова је нагласила да САД раде на мерама чији ће утицај бити „брз и далекосежан“.

„Хајде да дамо шансу дипломатији. Ако постоје разлози за забринутост које можемо да исправимо, ми ћемо то и урадити, али не на рачун суверенитета Украјине нити било које европске земље“, закључила је Нуланд.

Раније је „Блумберг“ јавио да Вашингтон планира да следеће недеље да одговор на предлог Русије о гаранцијама безбедности, део којег сматра корисним, а други део неприхватљивим.
Председник Русије Владимир Путин је средином новембра наложио министру спољних послова Сергеју Лаврову да од САД и НАТО-а тражи да Русији доставe озбиљне и дугорочне гаранције безбедности. Он је неколико пута говорио о томе да је Москва добила усмена уверења да се НАТО неће ширити и да су обећања прекршена.
Подсетимо, председник Русије је 1. децембра предложио да се крене у преговоре око постизања правних гаранција за неширење НАТО-а на исток.
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
РУСИЈА
Русија позива Америку да најозбиљније схвати предлоге о безбедности: Односи дошли до опасне тачке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала