- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бакир Изетбеговић: Позивам НАТО и Еуфор да појачају присуство у БиХ и распореде снаге у Брчком

© AP Photo / Virginia MayoБакир Изетбеговић
Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
Председник СДА Бакир Изетбеговић је након седнице Главног одбора СДА одржаној у Какњу, позвао НАТО и Еуфор да у складу са мандатом појачају присуство у Босни и Херцеговини, а посебно у осетљивом подручју Брчко Дистрикта.
„Мислим да је Народна скупштина Републике Српске ушла у црвену зону оног што је кажњиво Кривичним законом БиХ. Очекујем од Тужилаштва да крене у том смеру“, рекао је он.

Зауставити ово што је у НСРС-у донесено

Додао је како су функционери СДА задужени да реагују тј. да крену у покретање поступака да се заустави „ово што је у НСРС-у донесено“.
Позивамо и пробосанске странке на јединство и заједнички наступ у заустављању поменутих атака, додао је Изетбеговић, и рекао да у СДА немају ништа против координације опозицијом из РС-а, преноси Аваз.
„Спремни смо се одазвати позиву високог представника Кристијана Шмита када је у питању Закон о државној имовини. Можемо учествовати у раду будуће комисије, али одмах истичемо да је државна имовина део суверенитета БиХ и све треба завршити у оквиру пресуде Уставног суда. Дакле, држава је титулар имовине“, рекао је Председник СДА.
Изетбеговић је такође рекао да је СДА спремна да разговара о закону којим се забрањује негирање геноцида и награђивање ратних злочинаца, али очекују да решења понуде представници Срба из РС-а.

„Нека кажу шта је по њима потребна допуна. Нисмо спремни да се мења суштина тог закона, али могуће су и допуне“, рекао је Изетбеговић.

СДА је на данашњој седници ГО-а покренула иницијативу лобирања за БиХ у међународним круговима.
„Потребно је изнаћи начин да се лобира у име БиХ. Дали смо налог кадровима СДА на разним нивоима да раде на томе да се направи фонд за лобирање у иностранству. Основна средства требају доћи из кантоналног буџета и буџета ФБиХ, али позивамо патриоте да се укључе“, рекао је Изетбеговић.
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
РЕГИОН
Амерички траг је јасан: Кад су Бошњаци одбили Кутиљера почео је рат – шта ће бити сад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала