- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска унија продужила санкције Русији и оштро запретила због Украјине

CC0 / unsplash / Застава ЕУ у Берлину, Немачка
Застава ЕУ у Берлину, Немачка - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
Европска унија продужила је економске санкције против Русије, саопштио је председник Европског савета Шарл Мишел.

„Лидери земаља ЕУ једногласно су се сложили да продуже економске санкције против Русије... Позивамо Русију да испуни свој део договора и реализује Минске споразуме“, објавио је Мишел на Твитеру. Такође је истакао да у случају агресије против Украјине Русију чекају „огромне последице, те да ће морати да плати за то високу цену“.

Ни он, а ни шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен нису дали конкретан одговор на питање шта Европска унија намерава конкретно да уради.
Економске санкције Европске уније, које су на снази више од седам година, усмерене су против финансијског, економског и одбрамбеног сектора Русије. Санкције су првобитно уведене крајем јула 2014. године на годину дана. Ново продужење санкција очекује се крајем јануара 2022. године.
Русија је више пута истицала да није страна конфликта у Украјини.
Раније је саопштено да су посланици Европског парламента на пленарној седници већином гласова усвојили резолуцију о ситуацији на границама Украјине, којом апелују на Европску унију да се припреми за увођење оштрих санкција против Русије у случају ескалације.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.
Антируске санкције ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
РУСИЈА
Европски парламент усвојио резолуцију о Украјини: Увести Русији оштре санкције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала