- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Председник Бугарске: Зашто Бугари заједно са Србима не могу да се нађу у Уставу Македоније

© Sputnik / Михаил КлиментьевБугарски председник Румен Радев
Бугарски председник Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев је учествујући на Европском савету у Бриселу коментарисао позицију Бугарске поводом чланства Северне Македоније у ЕУ. Он је подвукао да Софија подржава суседе на њиховом путу у ЕУ, али сада не може рећи „да“ почетку преговора са Скопљем.
Радев је напоменуо да разлог лежи у одбијању суседа да поштују Споразум о пријатељству, добросуседству и сарадњи који је потписан 2017. године и који је требало да помогне Софији и Скопљу да разреше спор. У бугарско-македонском документу се стране обавезују да једна другу не угрожавају територијалним претензијама и не стварају мржњу међу народима.

„У последње четири године језик мржње Републике Северне Македоније према Бугарској је постао све израженији и не видимо политичку вољу како би се избегле увредљиве формулације у уџбеницима и медијима, као и како би се прекинуло уништавање бугарског културно-историјског наслеђа у датом делу нашег региона“, изјавио је Радев.

Он сматра да је забрињавајућа чињеница то што Северна Македонија не поштује основне принципе ЕУ и дискриминише оно македонско становништво које себе сматра етничким Бугарима. Тренутно је у суседној држави 120.000 људи који себе сматрају етничким Бугарима, рекао је бугарски председник.

„Не разумем зашто је тако тешко додати реч ‘Бугари’ међу осталим народима који се наводе у Уставу Републике Северне Македоније. Ко може бити против тога да се тамо нађу и Бугари, под истим условима са Македонцима, Албанцима, Србима, Турцима и свим другим народима?, пита Радев.

Председник Бугарске је рекао да, у том случају, европски партнери не би требало да притискају Бугарску. Такве покушаје је назвао нефункционалним приступом. Он је додао да уместо тога би требало да натерају земљу која претендује на чланство у ЕУ да предузме одређене реформе које би задовољиле критеријуме за чланство.
Раније је бугарски премијер Кирил Петков изјавио да је Бугарска спремна да направи преокрет у ситуацији са Северном Македонијом и да реши спор са Скопљем за само шест месеци.
Нова министарка спољних послова Бугарске Теодора Гончева изјавила је да земља наставља да подржава став прошле владе Бојка Борисова и парламента од 2019. године. Софија инсистира на томе да Скопље не претендује да има македонску мањину у Бугарској, не присваја нити погрешно представља историјске чињенице у вези са заједничком историјом две земље и да прихвата формулацију „службени језик Републике Северне Македоније“.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РЕГИОН
Забрињавајућ разговор Радева и Заева: Да ли ће Софија капитулирати пред Скопљем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала