- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белоруски генерал упозорава: Балтичке земље ће бити уништене у случају рата

© Sputnik / Николай Хижняк / Уђи у базу фотографијаВојници током прве фазе заједничких тактичких вежби падобранских јединица Војске Русије и јединица за специјалне операције Белорусије
Војници током прве фазе заједничких тактичких вежби падобранских јединица Војске Русије и јединица за специјалне операције Белорусије  - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
Балтичке државе ће бити уништене ако у Европи почне оружани сукоб, изјавио је заменик државног секретара Савета безбедности Белорусије генерал-мајор Владимир Арчаков.
Према његовим речима, балтичке земље не представљају ништа у војном погледу.

„Основна опасност у понашању балтичких држава се заснива на томе да оне стално подстичу ескалацију, не рачунајући да ће у случају сукоба великих сила бити збрисане са лица земље“, цитира лист „Национална одбрана“ речи Владимира Арчакова.

Изузетак је Пољска, сматра генерал-мајор. Према његовим речима, она је довољно јак субјекат у међународним односима са озбиљним економским и војним потенцијалом. Арчаков сматра да Варшава лобира америчке интересе у ЕУ. Под изговором борбе против „руске претње“ она развија билатерално војно партнерство са Вашингтоном и јача свој политички потенцијал. Арчаков сматра да Пољска и САД врше притисак на Белорусију како би преко ње утицали на интересе Русије.
Раније је лист „Тајмс“ саопштио да се Украјина и НАТО плаше напада руске војске на Сувалкски коридор, који представља јединствену општу границу балтичких држава са другим чланицама Алијансе. Према претпоставкама извора, Москва би за то могла да искористи мигранте из Белорусије који ће правити нереде на граници Пољске и Литваније, преноси РТ. Наводно би овакав потез могао да затреба Москви како би одвукла НАТО током напада на Украјину.
Литвански војници  - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
РУСИЈА
Савет безбедности Белорусије: Прерано говорити о претњи од оружаног сукоба на граници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала