- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Нећу дати сагласност да било чије трупе уђу у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да, док год је део Председништва, неће дати сагласност да било чује војне трупе, ни НАТО-ове ни руске, дођу у БиХ.
Додик је, реагујући на позив лидера Странке демократске акције Бакира Изетбеговића да НАТО и Еуфор појачају присуство у БиХ, посебно на подручју Брчко дистрикта, рекао да је Изетбеговић „у своју главу свашта увалио“.
„Он управља Уставним судом, судовима, а сада је врхунац да управља и НАТО-ом“, навео је Додик.
Оценио је да је накарадно размишљање да однос између представника конститутивних народа треба да уређују војне снаге, преноси РТРС.
Додик је поновио да било чије трупе, па ни 100.000 војника НАТО-а, не могу да дођу у БиХ без сагласности надлежних органа, а, како је нагласио, надлежни орган за то је Председништво.
„Колико знам, још седим у Председништву и никада нећу дати сагласност да било чије трупе, ни НАТО-ове ни руске, овде дођу“, поручио је Додик.
Додик сматра да је БиХ одавно пропала земља, јер је, како је навео, раздељена и то ни из Европе ни из Америке не могу да поправе.
Изетбеговић је након седнице Главног одбора СДА позвао НАТО и ЕУФОР да у складу са мандатом појачају присуство у БиХ, посебно у Брчко дистрикту.

Прогласићу 2022. годином важних инвестиција

Додик је најавио да ће 2022. годину прогласити годином важних инвестиција, јер је Република Српска, која тада слави три деценије постојања, ушла у фазу да може да прави капиталне објекте, а један од њих је Олимпијски центар Јахорина.
Рекао је да је Јахорина данас једно од највећих регионалних градилишта, после „Београда на води“, и да је пример како се могу анимирати инвеститори и како њихова заинтересованост може да буде одржива, преноси РТРС.
Најавио је да следе улагања на Мањачи, Игриштима и на другим местима, као и да ће се радити и на водоводу, канализацији, довођењу електричне енергије и гондоли из правца Пала до врха планине.
Он је нагласио да 9. јануара почиње обележавање 30 година Републике Српске која је, како је навео, изашла из фазе да стално нешто поправља и крпи, а ушла у фазу да може да прави капиталне објекте.
„Уверен сам да ће Јахорина свих наредних година остати топ дестинација и учинићемо да то тако буде“, поручио је Додик.
Додик је, заједно са председником Владе РС Радованом Вишковићем, свечано отворио на Јахорини новоизграђену кабинску гондолу Пољице, два шестоседа, два ски-лифта и седам километара нових вештачких оснежених стаза.
Како је речено на отварању, велики инфраструктурни пројекти, ски-лифтови сидро и тањир, оспособљавање стазе за спуст после 30 година, седам нових километара за оснежавање, као и расвета стазе „Новак Ђоковић“, урађени су уз подршку Владе РС и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.
Гондола на Пољицама капацитета је 3.600 скијаша, а два шестоседа могу да приме 9.400 скијаша.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала