- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Од Лисабона до Сингапура сада је могуће путовати и само возом

CC0 / Pixabay / Воз
Воз - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
Отварање дела железничке пруге у Лаосу омогућило je путовање возом од Лисабона до Сингапура. Како би се савладала најдужа у историји железничка рута на свету, дуга 18.750 километара, потребно је око три недеље, пише британски лист „Тајмс“.
Напомиње се да је део железничке пруге који је недостајао у Лаосу, дужине 414 километара, саградила Кина, која је у оквиру иницијативе „Један појас - један пут“ повезала град Куенминг на југу Кине са Вијетнамом.
Уложено је скоро шест милијарди долара у пројекат, док је изградња трајала пет година.
Током путовања возом од најзападније државе Европе до југоисточне Азије је неопходно да се користи 13 возова са веома дугим паузама приликом преседања у Паризу, Москви, Пекингу и Бангкоку. Лист наводи да се између неких дестинација мора чекати и по неколико сати, па се као трошак мора узети у обзир и цена собе у хотелу.
Поред тога, на Тајланду се морају користити локални возови који нису баш најудобнији и који стају у свако насеље. С обзиром на то да је у Вијетнаму железничка пруга на неким местима у прекиду, путовање мора да се настави аутобусом до најближе станице на Тајланду која се налази на 17 километара од Лаоса.
Експерт за међународни путнички транспорт Марк Смит је рекао да ће велики број путника из Европе сада желети да до Сингапура путује возом.
„За далека путовања се увек бира путовање возом. Многи људи путују на Далеки исток Транссибирском железницом. Аустралијанци, који живе у Европи, често користе ову линију уместо да се кући врате авионом“, рекао је он.
Брзи воз - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Најбржи воз на свету: За два и по сата - више од 1.000 километара /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала