Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Расте број захтева наших исељеника за српско држављанство

© Sputnik / Александар МилачићПасош републике Србије
Пасош републике Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић изјавио је да позитивна енергија и општи утисак о убрзаном развоју, који долазе из Србије, за резултат имају и евидентан раст броја захтева исељеника са наших простора који већ дуже време живе у САД за стицање српског држављанстава.
Јовић је изразио задовољство динамиком јачања међусобних веза дијаспоре са матицом, напомињући да у тој области има још простора за напредак и доста неискоришћеног потенцијала и зато је као важну оценио најављену посету министра спољних послова Николе Селаковића за Божић нашем народу у Чикагу.
„Радимо са пуно ентузијазма, имамо доста посла и драго нам је због тога, а врло брзо очекујемо и прве видљивије резултате у свим областима којима се бавимо“, рекао је Јовић, чије конзуларно подручје обухвата 28 савезних америчких држава и две епархије СПЦ, а на којем живи наша најстарија и најбројнија дијаспора
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић
Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић
Подсетио је да су основни задаци генералног конзулата фокусирани на рад са дијаспором и економску сарадњу са САД у смислу привлачења страних директних инвестиција у Србију и подршке извозу производа и услуга српских компанија на америчко тржиште.
Према његовим речима, наши људи из дијаспоре отварају компаније у Србији и све су заинтересованији да улажу у земљу својих предака, али и са чисто америчким компанијама које размишљају о отпочињању или ширењу пословања у Европи.
Јовић, који је дужност генералног конзула преузео у априлу, подсетио је да Србија у претходних осам година није имала генералног конзула што је, како је рекао за Танјуг, тешко објаснити имајући у виду број наших исељеника.
„Процене су да на широј територији Чикага има и до пола милиона људи нашег порекла. Можда је тај број предимензиониран, али можемо рећи да их вероватно има око 300.000“, рекао је Јовић.
Наши људи, каже он, осећају позитивну енергију која долази из Србије.
„Охрабрујемо их да што чешће долазе и да њихова деца проводе више времена у Србији. И њима је приметно да се Србија развија. То доприноси да имамо више захтева наших људи да добију српско држављанство, што нас чини посебно радосним", рекао је Јовић.
Аутомобил немачке амбасаде испред зграде Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
СВЕТ
Двојно држављанство у Немачкој — шта то значи за наше гастарбајтере
Долари падају - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Хоће ли дијаспора напунити српску касу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала