- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Теорије о „умешаности“ Совјетског Савеза у атентат на Кенедија - наставак сатанизације Русије

© Фото : Википедија/Јавно власништвоЏек Руби убија Ли Харви Освалда током његовог извођења из полицијске станице у Даласу
Џек Руби убија Ли Харви Освалда током његовог извођења из полицијске станице у Даласу - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
Архивски документи САД са којих је скинута ознака тајности, у којима се наводи да су америчке специјалне службе годинама анализирале теорије о „умешаности“ Совјетског Савеза у атентат на председника Џона Кенедија, представљају наставак сатанизације Русије, каже политиколог Александар Павић.
Према овим документима, извештаји америчких специјалних служби обиловали су теоријама о умешаности СССР-а у тај злочин дуги низ година након убиства, а у једном од докумената Централна обавештајна агенција (ЦИА) детаљно проучава књигу Роберта Енсона из 1976. године о путовању Кенедијевог убице Лија Харвија Освалда у Москву, у којој се наводи да је он добио визу у рекордном року.
У документу из децембра 1978. године се наводи да „постоји вероватноћа да је СССР помогао Освалду да отпутује“, али се то не потврђује чињеницом убрзаног издавања визе.

Наставак сатанизације Русије

Павић ово посматра искључиво у светлу информационог рата против Русије и свега што ту земљу може да представи у негативном светлу.
„Они који потпирују русофобију у Америци непрекидно и на све начине покушавају да поистовете Русију са Совјетским Савезом. Ово има само ту сврху, јер је овде реч о врло селективном објављивању докумената, а много докумената је још остало под кључем и питање је када ће бити пуштени. Као друго, у тим документима нема никаквих доказа. Ту су само теорије засноване на неким покушајима убице Кенедија, Ли Харви Освалда да посети совјетску амбасаду и неки његови контакти са совјетским дипломатама“, објашњава Павић.
То, како напомиње, ништа не доказује.
„Са друге стране ми знамо да је Освалд боравио у Совјетском Савезу, да се оженио Рускињом и да се вратио у Америку, као и да је по повратку имао контакте са агентима ФБИ и ЦИА, па постоје врло основане сумње да је заправо био убачен у Совјетски Савез од стране америчких служби“, указује политиколог.

Невешт покушај

Да је, каже Павић, Совјетски Савез који је био супер сила, заиста хтео да организује атентат на америчког председника, то сигурно не би било на начин на који је то учинио Освалд.
„Да преко поште наручи пушку тако да може да јој се прати траг? И то потпуно неадекватну пушку, за коју је вештачењем доказано да не може бити прецизна са те раздаљине са које је наводно Освалд пуцао? Та ствар је потпуно раскринкана. Па зашто би Совјетски Савез унајмио некога ко би имао неадекватно оружје, чију је путању притом лако пратити? Зашто би они то радили да су имали заиста озбиљне намере?“, пита наш саговорник.
Он је мишљења да је ово врло невешт покушај да се Русија веже за убиство Кенедија јер, како каже, да су током Хладног рата у томе нађени „отисци“ Совјетског Савеза, то би савршено одговарало америчком војно-индустријском комплексу.
„Нема шансе да би они то држали под кључем, већ би то одавно користили у свакој прилици. Узгред, у време Трампове администрације објављена су документа ФБИ-ја из периода пар година након убиства Кенедија, у којима се каже да је совјетско руководство било шокирано убиством америчког председника и да су се плашили да је то део неке ултра-десничарске завере која би могла да доведе до поновног погоршања односа између Америке и СССР-а. Подсетио бих да је ФБИ тада водио Џ. Едгар Хувер и да је то била озбиљна институција у то време“, наводи Павић.

Одговор на питање је – не знамо

Спољнополитички уредник америчког часописа „Хрониклс“ Срђа Трифковић каже да одговор на питање да ли је Совјетски Савез учествовао у припреми Ли Харви Освалда за извршење атентата на председника Кенедија у Даласу гласи – не знамо.
„Али, ја уопште не искључујем могућност да је Ли Харви Освалд био не свесно, али програмирано или на неки начин усмерено, потенцијално оруђе совјетских служби у ликвидацији Кенедија, јер им је Кенеди јако засметао у јесен 1962. године. Он је годину дана пре него што је убијен у Даласу својим одлучним ставом против постављања совјетских нуклеарних ракета средњег домета на Куби довео до ретерирања Никите Сергејевича Хрушчова, који је повукао бродове који су превозили бојеве главе за те ракете“, каже Трифковић.
Могуће је да тај потез, додаје он, совјетске службе Кенедију нису опростиле, јер је помрсио рачуне Никите Хрушчова.
© AFP 2023 / -Хрушчов са Џоном Кенедијем, након самита одржаном у америчкој амбасади у Бечу јуна 1961.
Хрушчов са Џоном Кенедијем, након самита одржаном у америчкој амбасади у Бечу јуна 1961. - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Хрушчов са Џоном Кенедијем, након самита одржаном у америчкој амбасади у Бечу јуна 1961.
„Совјетске тајне службе су имале мотив да га ликвидирају, а његов наследник Линдон Џонсон је био првенствено фокусиран на ескалацију Вијетнамског рата. Притом, као неко ко је као петнаестогодишњак на колективној визи за средњу школу први пут посетио Совјетски Савез јула 1970. године, могу да посведочим да ни тада није било тако једноставно добити индивидуалну визу за југословенског држављанина, а камоли за америчког држављанина који се појављује у совјетској амбасади у Мексико Ситију, Ли Харвија Освалда, ожењеног совјетском држављанком Марином и очигледно ментално нестабилног. Дакле, ту нису била чиста посла“, сматра Трифковић.
Данас би међутим, примећује наш саговорник, такав извештај нажалост био употребљен у антируске сврхе, да се каже како се „Руси ништа нису променили од онда до данас“.
„Да се каже како су „онда помогли Кенедијевом убиству, а данас прете сиротој Украјини“, а то је чиста глупост. Дакле, имамо без контекста паралелизме који су апсолутно бесмислени“, оцењује Трифковић.

Прст уперен у америчке службе

Чињеница да је Кенедијево убиство и данас под велом тајне упире прст у америчке службе, а никако у Совјетски Савез, уверен је Александар Павић. Томе, додаје он, у прилог говори и нови документарни филм чувеног америчког редитеља Оливера Стоуна, који наводи низ доказа да су Освалд и Руби били људи америчких служби и да је завера убиства и његовог прикривања била унутрашња операција.
„Много је докумената остало под кључем, а то је све део једне велике операције сакривања и скретања пажње. Очигледно је да се нови документарац Оливера Стоуна бави управо тим осетљивим стварима по америчке службе и да су документа која се крију и даље, а који би вероватно по много чему подржале тезе које он износи, сувише разарајућа и оптужујућа по сам амерички естаблишмент, поготово део обавештајног апарата. Тако да им не треба дозволити да замене тезе по ко зна који пут, поготово што овде, баш као у случају Садамовог оружја, нема никаквих доказа“, закључује Павић за Спутњик.
Атентат на 35. председника САД извршен је 22. новембра 1963. године и сматра се једним од најпознатијих и најмистериознијих злочина 20. века. Према званичној верзији, на њега је пуцао Ли Харви Освалд, али већина Американаца и даље сматра тајну атентата на Кенедија — неразјашњеном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала