- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Треба ли укидање ЛИБОР-а да забрине људе са кредитима у Србији

© AFP 2023 / MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA Евро
Евро - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
На српском финансијском тржишту учешће кредита одобрених и привреди и становништуву који су везаних за дневну референтну каматну стопу ЛИБОР, која ће до краја године бити укинута, је занемариво- свега 0,2 одсто, па нема разлога разлога за бригу.
На то указује саговорник Спутњика, генерални секретар Удружења банака Србије (УБС), Владимир Васић, истичући да због тога на наше финансијско тржиште неће имати утицаја ни нека друга од преконоћних" каматних стопа која ће се користити уместо ЛИБОРА.
ЛИБОР (London Interbank Offered Rate ) представља дневну референтну каматну стопу по којој банке једна другој позајмљују средства на међубанкарском тржишту.Он се формира на основу просека изведеног од података 20 банака репрезентативних за сваку од пет валута - долар, евро, јен, швајцарски франак и британску фунту.

Без бриге због укидања ЛИБОР-а

Дугогодишња 30-годишња пракса је, међутим, показала да читав систем прикупљања и анализа добијених података који ће послужити као основа за израчунавање стопа на којима ће се темељити ЛИБОР не функционише добро.
Још 2012. године избили су бројни скандали везани за ову дневну референтну каматну стопу. Показало се да су бројне банке намештале вредност својих стопа на основу кога се даље рачунао ЛИБОР, у циљу повећања профита.
Пошто су се многи регулаторни органи у финансијском сектору сложили да та дневна референтна каматна стопа више не осликава реално стање тржишта, одлучено је да се ЛИБОР до краја 2021. године престане да се обрачунава за британску фунту, европски евро, јапански јен, швајцарски франак, као и за поједине рочности које се односе на амерички долар.

За Србију је због евра битан ЕУРИБОР

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Већина наших кредита индексираних у страној валути је везана за каматну стопу ЕУРИБОР у 99,99 одсто случајева
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Већина наших кредита индексираних у страној валути је везана за каматну стопу ЕУРИБОР у 99,99 одсто случајева
„Што се тиче српског финанијског тржишта већина наших кредита индексираних у страној валути је везана за каматну стопу ЕУРИБОР у 99,99 одсто случајева, тако да ова замена стопе ЛИБОР неће имати скоро никаквог утицаја на кредите индексиране у некој другој валути – а то су јапански јен, британска фунта и швајцарски франак“, истиче Васић.
ЕУРИБОР (Euro Interbank Offered Rate) је дневна референтна каматна стопа по којој европске банке на међубанкарском тржишту једна другој позајмљују новац. Одређује га сваког јутра Европска банкарска федерација на основу просека међубанкарских каматних стопа одабраних европских банака.
Васић напомиње да је домаћи банкарски ситем још од марта и саопштења британског регулатора упознат са процесом реформе референрних каматних стопа на међународном тржишту.
На питање да ли ће нешто променити то што ће се уместо ЛИБОР-а користити нека од преконоћних, краткорочних каматних стопа које се формирају међу банкама на бази реално остварених трансакција, челник УБС-а одговара одречено.

Ни алтернатива ЛИБОР-у не треба да брине

„Алтернатива свакако постоји. Постоје радне групе које су дефинисале начин мерења, одноно просечну корпу кредита које се узимају као репер за ЛИБОР, односно за његову замену. Што се нас тиче остављено је домаћим банкама да се прилагоде уколико имају ту каматну стопу у свом портфељу, али према последњим информацијама, захваљујући конверзији кредита у швајцарским францима у евро, то је мали износ. Тренутно, у питању су кредити у швајцарским францима чија је противредност између 15 и 20 милиона евра“, прецизира Васић.

Ми смо традиционално везани за европско тржиште и за евро и за нас је, како подвлачи, референтан ЕУРИБОР, тако да наши банкари попут већине њихових колега на међународном тржишту неће пред празнике имати пуне руке посла због повлачења ЛИБОР-а, а ни привреда и грађани бригу због тога.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала