- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови ниво надзора: 17 нових патената идентификује људе помоћу мириса, хода, коже,очију и гласа

© Flickr / uncoolbobНадзорна камера
Надзорна камера  - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
„Амазон“ је регистровао 17 нових патената за биометријску технологију са намером да усаврши своје камерама на вратима да идентификују „сумњиве“ људе по мирису, текстури коже, отисцима прстију, очима, гласу и ходу.
Технолошки гигант од 2018. године развија свој систем сигурносних камера на вратима, када је „Амазон“ купио фирму под називом „Ринг“ и са њом оригиналну технологију. Према извештајима медија, компанија Џефа Безоса сада се спрема да омогући уређајима да идентификују „сумњиве” особе уз помоћ биометријске технологије, на основу текстуре коже, хода, прста, гласа, мрежњаче, дужице, па чак и мириса.
Један од патената за оно што се у медијима описује као „режим упозорења у комшилуку“ омогућио би корисницима у једном домаћинству да шаљу фотографије и видео-записе некога кога сматрају „сумњивим“ на „Ринг“ камере својих комшија како би и они почели да снимају. Може и да састави „серију ‘сторибоард‘‘ слика за активности које се одвијају у видним пољима више камера.
Осим могуће будуће међусобне повезаности између самих „Ринг“ уређаја, „Амазонове“ камере за звоно на вратима, како сада ствари стоје, већ размењују информације са 1.963 полицијских станица и 383 ватрогасне службе широм САД, наводи „Бизнис инсајдер“. Властима није потребан чак ни налог за приступ снимцима „Ринга“.
Ова вест је забринула неке стручњаке за заштиту приватности, а Хана Харт из агенција „Про прајваси“ је за Гардијан рекла да ако нове технологије буду имплементиране, оне ће омогућити свакоме ко има звоно на вратима да „претвори свој део суседства у простор под надзором због функције снимања видео-записа и аудио процесора, који могу да детектује звук на удаљености од 40 стопа.”
Ово није први пут да је технолошки гигант нападнут због своје технологије надзора. Прошле године се у писму управи „Амазона“ софтверски инжењер Макс Елијасер обрушио на надзорну мрежу компаније, описујући да „није компатибилна са слободним друштвом“.
Након медијских извештаја о могућој технологији заснованој на биометрији у „Ринг“ звонима на вратима, „Амазон“ је покушао да ублажи забринутост, уверавајући „Бизнис инсајдер“ да „Ринг“ нема технологију за препознавање лица ни биометрију ни у једном од својих уређаја или услуга. Пријављени или одобрени патенти не одражавају нужно производе и услуге који су у развоју.
Мада, чак и како јесте, поменуте камере за звоно већ су неке од својих власника довеле до правних проблема. На пример, раније ове године, суд у Великој Британији пресудио је да је камера за звоно на вратима коју је инсталирао водоинсталатер из Оксфордшира „неоправдано нарушила приватност његове комшинице“, правећи њене видео и аудио-снимке. Судија је означио „обим домета до којег ови уређаји могу да снимају звук“ као „неразуман за сврху за коју оптужени користи те уређаје“. Оптужени се сада суочава са великом казном због тога, док је „Амазон“ саветовао све кориснике „Ринг“ звона да „поштују приватност својих комшија и поштују све важеће законе када користе свој ‘Ринг‘ производ“, преноси РТ.
Поврх тога, ако су нови патенти компаније „Амазон“ нешто што треба да се примени, све „Ринг“ камере са звоном на вратима у датом насељу биле би међусобно повезане, међусобно деле податке и стварају сложену слику „сумњивих“ појединаца.
Надзор - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Велики брат вас посматра: Запад се претвара у друштво тоталног надзора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала