- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Британски медији: Искључење из СВИФТ-а не би сломило Русију

© Depositphotos.com / FuntapЛого платног система СВИФТ
Лого платног система СВИФТ - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Искључење Русије из међународног платног система СВИФТ могло би да јој наштети, али не и да је сломи, док би у перспективи чак негативно утицало на западне земље, пише часопис „Економист“.
Аутор чланка је подсетио да западне земље и Кијев у последње време оптужују Москву за наводно повећавање војног присуства на граници са Украјином и да се као контрамера све чешће износе претње искључењем Русије из „Свифта“.
С тим у вези, он није искључио могућност да би међунаридна заједница могла да одбије да предузме такав корак по принципу политичке неутралности.
Према мишљењу новинара, Москва је била спремна на искључење из СВИФТ-а још од 2014. године, када су Сједињене Америчке Државе први пут предложиле такав метод утицаја.
„Банке и њихови страни партнери ће се пребацити на друга средства комуникације, укључујући телекс, телефон и мејлове, а трансакције ће се масовно пребацити на СПФС (Систем за пренос финансијских порука, руски еквивалент СВИФТ-а“, објаснио је он, додајући да ће испрва вероватно доћи до неких поремећаја, али да ће затим улагања у СПФС убрзати рад система.

Са своје стране, Запад ће морати да доживи озбиљан „ударац“, пошто би дестабилизација тако велике привреде пре свега погодила Европску унију која добија 35 одсто гаса из Русије и поседује имовину на територији Русије од укупно 350 милијарди долара, истакао је аутор.

Поред тога, он сматра да би постепена деградација односа између САД и партнера могла да их натера да траже алтернативу СВИФТ-у, док ће употреба система као оружја против Русије подстаћи Кину да убрза развој сопствених еквивалената.
Удружење за међународне међубанкарске финансијске телекомуникације (СВИФТ) је међународни међубанкарски систем за пренос информација и обављање плаћања, на који је повезано више од 11 хиљада највећих организација у готово свим земљама света.
Удружење за међународне међубанкарске финансијске телекомуникације (СВИФТ) - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Немачки посланик: Искључење Русије из СВИФТ-а наноси штету самој Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала