Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Циљ прича о појачању Еуфора да се препадне Српска

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENЕУФОР
ЕУФОР - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Приче о распоређивању додатних снага Еуфора су само покушај да се Република Српска препадне и одустане од тога да врати оно што јој припада по Дејтону и Уставу БиХ. Неће доћи до ескалације а Српска свакако неће повући ниједан потез који би водио томе, поручује Радован Ковачевић, саветник српског члана Председништва БиХ.
„На састанку с британским изаслаником сером Стјуартом Пичом бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић га је позвао а да под хитно позову војну формацију у БиХ. Милорад Додик је рекао да могу да пошаљу и 100.000 војника, међутим то неће решити проблеме - ти проблеми су политички“, каже он у емисији „Свет са Спутњиком“.
Коментаришући мере које се најављују против руководства Српске због седнице Народне скупштине Српске на којој је донета Декларација о уставним принципима, Ковачевић с примећује да не зна ниједну земљу у цивилизованом свету да се демократски изабраном представнику прети санкцијама због тога што се залаже за поштовање Устава своје земље.
Он подсећа и на опасну поруку кандидата за новог америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила да Дејтон никад није замишљен као трајно решење за БиХ.
„Последњих 26 година неко је без икаквог права безочним насиљем мењао уставну структуру БиХ а међународне околности су биле такве да Српска није имала начин да се томе супротстави. Високи представници су донели 140 закона противних Уставу БиХ и искључиво у интересу једног народа у БиХ а увек у супротности и против воље српског па и хрватског народа. То је пут у једном правцу, у правцу нестанка РС, а ми нисмо спремни на то и одлучни смо да вратимо све што Српској по Дејтону и Уставу припада“, наводи Ковачевић.

Кување жабе

Ако са Запада излазе с тезом да Дејтон није трајно решење, каже професор Кецмановић, треба их питати како су то решење замислили.
„Испада да је Дејтон био кукавичје јаје. И ако погледате шта су радили током читавог периода онда можда и јесте тако јер су се у континуитету бавили развлашћивањем Српске. А шта је резултат тога што би требало тобож да доведе до интеграције и функционалности БиХ? Па они сами непрестано тврде како су фрустрирани неуспехом у БиХ и да треба нешто да ураде. У ствари су урадили, испровоцирали су ову одлуку РС наметањем Шмита за виског представника и Инцковим законом. Нова офанзива Запада је на неки начин добро дошла јер како је ишло, миц по миц, могао је да се деси феномен кувања жабе. На овај начин прелили су чашу“, констатује Кецмановић.
„Српска се 26 година крчка на лаганој ватри а ово је тренутак у ком још можемо да искочимо из лонца и искачемо желећи да се потпуно рехабилитујемо. Дијалог унутрашњих фактора у БиХ је једини начин да се нађе решење. Наша платформа је Дејтонска БиХ, једина на коју су сви пристали и око које је постигнут консензус и баланс“, објашњава Ковачевић, напомињући да се за БиХ пита Савет безбедности УН, где такође не постоји консензус јер Русија и Кина нису прихватиле Кристијана Шмита за високог представника, ког не признаје ни Бањалука.
На питање може ли се Шмит ипак усудити да посегне за Бонским овлашћењима, поништи одлуке парламента Српске и смени Додика, политички аналитичар Александар Павић каже да тзв. високи представник већ отворено прети тиме у чему има подршку НАТО пакта.
„Запад тако иначе наступа. Долази један по један изасланик и сви имају исте поруке. Ту постоји хомогенизација. Они покушавају да се понашају као 90их година али свет више није једнополаран“, наводи Павић.

Хиперактивност Запада знак слабости

Професор Кецмановић има нешто другачије тумачење најезде западних изасланика на Балкан. Како истиче, у нека ранија времена није било потребно да се толико труде и знало се да кад из Вашингтона нешто кажу то је „као Божја пресуда“.
„Ситуација се променила и њихов хиперактвизам видим као покушај да се у Бањалуци нешто промени а да се они укључе у неку врсту домаћег дијалога. Кад слушамо да је Шмит рекао ово или оно, што се тиче РС он је бивши немачки министар, туриста, грађанин Немачке, али битно је да његове одлуке и претње нису релевантне за Српску“, истиче професор. Највише што очекује, како каже, јесу евентуално неке санкције.
Проблем за њих је, објашњава, што се оне могу наметати државама или појединцима, а Српска није држава а ако би издвојили санкције само за њу индиректно би признали да је држава.
„Што се тиче појединачних санкција, Додик је мета али он је већ добио санкције у САД и ником ништа, амерички званичници стоје у реду да разговарају с њим. ЕУ пак санкције тешко може увести јер је бар једна земља – Мађарска против а било би их још. Остаје као могућност економске санкције, међутим, то ће значити да ће уместо западних доћи неки други инвеститори“, објашњава саговорник Спутњика.
Александар Павић упозорава да Запад неће одустати лако од планова које има у БиХ, те да се ни Сарајево неће помирити са враћањем иједне ингеренције Српској. Како каже, очекује даља заоштравања и због целокупне глобалне ситуације и понашања Запада у уопште и према Русији и према Кини.
„Они играју опасне игре са највећим силама света. Нема више војски за велики копнени рат па се воде хибридни, информациони ратови, ратови преко инцидената, преко измишљених лажних застава. Мислим да можемо да очекујемо још тога. Они не могу да дозволе да буду поражени од једне Републике Српске, то би био шамар за њих, поготову кад демонстрирају силу према Русији и Кини“, позива на опрез Павић.
Заједничка седница Дома и сазива Сената за пребројавање изборних гласова - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
СРБИЈА
Црвени картон за Кристофера Хила: Заслужио је да му Србија одбије агреман за долазак у Београд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала