- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лондон: Не треба обмањивати Кијев – војску против Русије нећемо слати

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаВестминстерска палата и мост у Лондону
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Британски министар одбране Бен Волас рекао је да су мале шансе да Лондон упути своје снаге као помоћ Украјини у случају хипотетичког напада Русије на ту земљу.
Како је рекао, Украјина није део НАТО и према томе не може да рачуна на гаранције колективне безбедности „чак и да неко изврши инвазију“.

„То је чињенично стање, Кијев није члан НАТО, и због тога је мало вероватно да ће било ко слати војску у Украјину и супротстављати се Русији. Мислим да је то јасно и не треба да обмањујемо људе да ћемо то учинити“, рекао је Волас за „Спектејтор“.

Истакао је да је украјинска страна о томе обавештена.
Подсетимо, и амерички председник Џозеф Бајден је раније рекао да САД и НАТО немају обавезу да примене војну силу као би заштитили Кијев у случају оружаног сукоба. Додао је да Вашингтон никада није планирао да шаље своје војнике на територију бивше совјетске републике.
У случају ескалације ситуације у региону биће примењене економске мере, додао је он.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.
НАТО војници  - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
РУСИЈА
НАТО је већ „упузао“ у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала