Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије упутио поруке верницима и родитељима /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Српска православна црква и верници данас славе Светог Николу, али и Детињце, празник посвећен деци и породици. Патријарх Порфирије објавио је на Инстаграму видео-снимак са децом, коју је симболично везао како би му, по обичају, они дали поклон, а онда упутио честитке и поруку верницима и родитељима.
„Свети Никола је био сав погружен у ревност за Христа и Цркву. И деца често имају безазлену ревност коју треба мудро усмеравати ка Христу. Зато је за васпитање деце најважнија молитва родитеља“, навео је патријарх.
Поглавар СПЦ поручио је родитељима да њихова молитва треба да стоји иза сваког дечјег успеха, као и пада.
„Тиха и истрајна родитељска молитва треба да стоји иза сваког дечијег успеха, али и пада. Родитељска молитва треба да блиста око детета као што на глави краља блиста круна. Без ње сваки труд и успех је пролазан, јер само молитвом стижемо у једину нетрулежну славу Царства Божијег“, закључио је патријарх.
Детињци се славе трећу недељу уочи Божића тако што рано ујутро или по доласку из цркве с богослужења одрасли везују своју или туђу децу.
А обичаји су следећи: деца данас треба да припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде, сокове), помоћу којих ће одраслима „платити откуп“ на празнични дан. Рано ујутру на Детињце одрасли вежу децу, обично каишем, гајтаном или канапом. Након што се деца „откупе“ поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате деци назад да се почасте. Децу могу везивати и други чланови породице, комшије, пријатељи.
Везивање за Детињце, Материце и Оце, има вишеструку симболику. Прво симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама. Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала