- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф НАТО: Нове дискусије о сферама утицаја с Русијом – корак уназад

© REUTERS / POOLГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг успротивио се идеји о конференцији на којој би се са Русијом дискутовало о сферама утицаја.
Подсетимо, шеф НАТО је раније у контексту разговора о перспективама чланства Украјине у Алијанси рекао да Русија нема право на своју сферу утицаја.
„Идеја о одржавању нове конференције како бисмо изнова разматрали зоне утицаја у оквиру којих би велике државе могле да контролишу и одређују шта њихови суседи могу или не могу да раде, била би корак уназад и сасвим погрешан смер“, рекао је Столтенберг у интервјуу за „Журнал д диманш“.
Уместо тога он се заложио за јачање поверења у односима с Москвом, контроле наоружања, осигурање транспарентности војних вежби и смањење напетости.
Председник Русије Владимир Путин је средином новембра наложио министру спољних послова Сергеју Лаврову да од САД и НАТО-а тражи да Русији доставe озбиљне и дугорочне гаранције безбедности. Он је неколико пута говорио о томе да је Москва добила усмена уверења да се НАТО неће ширити и да су обећања прекршена.
Подсетимо, председник Русије је 1. децембра предложио да се крене у преговоре око постизања правних гаранција за неширење НАТО-а на исток.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
СВЕТ
НАТО одговорио на предлог Русије о гаранцијама безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала