- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски министар: Има оних који желе да поткопају пријатељство Москве и Анкаре, избегли смо ту замку

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Анкару
Поглед на Анкару - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу оценио је да постоје „центри снага“ које желе да поткопају односе две државе. Али, Москва и Анкара нису пале у замку коју су поставили организатори убиства амбасадора Русије у Анкари Андреја Карлова, истакао је он.
У интервјуу који је дао за Спутњик поводом петогодишњице убиства руског амбасадора у Турској, Чавушоглу каже да је терористички напад на руског дипломату „разоткрио постојање многих центара снага које желе да нанесу штету руско-турским односима“.

„Напад на Карлова био је напад на турско-руско пријатељство. Ипак, Турска Русија су избегле ту замку и због тога су они који су желели да нанесу штету нашем пријатељству - разочарани“, рекао је Чавушоглу.

Анкара и Москва, истиче он, имају снажну вољу да развијају међусобне односе.
Према његовој оцени, ти односи су се претходних пет година динамично развијали како на билатералном, тако и на регионалном нивоу.
У прилог томе иде и податак, наводи Чавушоглу, да се обим робне размене приближио цифри од 30 милијарди долара а на годишњем нивоу Турску посети око пет милиона руских туриста.
„Енергетика је важно упориште наше сарадње. Гасовод ‘Турски ток’ почео је са радом прошле године. Радови на нуклеарној електрани ‘Акују’ одвијају се према плану. Први блок почеће са радом 2023. године“, навео је турски министар.

Убиство руског амбасадора

Руски амбасадор у Турској Андреј Карлов убијен је 19. децембра 2016. године у центру Анкаре док је држао говор на изложби фотографија у једној познатој уметничкој галерији.
Уследило је хапшење осумњичених, а према одлуци турског суда, од 19 оптужених, петоро је добило доживотну казну затвора, деветоро оптужених је осуђено на казну затвора у распону од три године и 9 месеци до 15 година, а петоро је ослобођено.
Случајеви девет оптужених, за којима је расписана потерница, укључујући опозиционог проповедника Фетулаха Гулена, издвојени су у одвојене поступке на захтев тужилаштва.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Русија задовољна пресудом за убиство амбасадора Карлова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала