- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Важно упутство пред празнике: Како спречити пожаре од новогодишњих украса

CC0 / Pixabay/robert299 / Упаљач
Упаљач - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Грејалица, пегла, а некад и лаптоп могу да изазову пожар, али електрични уређаји нису главни кривци за велику штету која може да настане. Проблем је што не пратимо упутства произвођача и апарате стављамо близу запаљивих ствари, попут новогодишње јелке, украса и завеса. Ако пламен почне да тиња, одмах треба да започнемо гашење и позовемо ватрогасце.
Последњи такав пример је велики пожар који је избио у вишеспратници у насељу Лиман у Новом Саду, у понедељак, у ком су изгорели кров зграде и два стана. Ватру је највероватније проузроковао лаптоп који се запалио у дечјој соби на последњем, шестом спрату објекта.
Пламен се проширио и захватио таван, који су станари користили као оставу за разне ствари, а који је притом био преграђен картонским зидовима. Срећом, у пожару није било повређених.

Ко је главни кривац за пожаре

Без обзира на то да ли је тај или неки други пожар проузроковао лаптоп или неки други електрични уређај, попут грејалице или пегле, ватра се не би распламсала да апарат није био близу лако запаљивих ствари, којих у домаћинствима има много током новогодишњих празнка. То су: јелка, која је најризичнија, украси, поклони, али и завесе, кутије, папири...
„Јелка се лако пали, а брзо гори. Иње је окружено кисеоником, па лако долази до ‘флешовера’, момента у ком пожар букне током тињања. Све што може да се уради да би се пожар спречио мора да се деси пре ‘флешовера’. Што је време до ‘флешовера’ у просторији краће, то је ситуација опаснија. Ако немате јелку, ‘флешовер’ ће бити за око пет минута. Ако је имате, биће за минут“, појашњава некадашњи заменик начелника за превентивну заштиту Горан Милутиновић.
Пожар у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
СРБИЈА
Угашен пожар у Новом Саду, несрећу изазвао лаптоп који се запалио у дечјој соби /видео/

Пуњачи – понекад опасни

Зато електричне уређаје увек треба да користимо како упутство налаже и не треба да их стављамо близу лако запаљивих ствари. Такође, увек треба да проверимо да ли смо их искључили пре него што изађемо из куће.
„Превентива подразумева да су сви електрични уређаји, који су окружени ваздухом, опасни. Продужни каблови су проблематични. Уместо једног потрошача, на једно место је прикључено више. Онда долази до прегревања инсталације. Продужни кабл може да се користи само ако сте непосредно уз њега. Ако га оставите да ради, а нисте ту, онда је драстична разлика у ризику“, напомиње Милутиновић за „Спутњик“.
Изузетак су пуњачи за телефоне и лаптопове, јер не раде ако нису укључени у уређај. Ипак, ако се деси нагла промена у напону, као што је био случај током снежног невремена протеклих дана, постоји шанса да и ти апарати изазову пожар ако су укључени у струју.
Као што је случај и с уређајима, треба да водимо рачуна и где одлажемо лако запаљиве материјале, попут картона. Ако, рецимо, у згради направимо импровизовану оставу за разне ствари која није у складу са прописима, ризикујемо да штета буде већа ако избије пожар.
CC BY 2.0 / Gauthier DELECROIX / Уколико се деси нагла промена у напону и пуњачи могу да изазову пожар ако су укључени у струју.
Пуњач за телефон - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Уколико се деси нагла промена у напону и пуњачи могу да изазову пожар ако су укључени у струју.

Шта ако избије пожар

Уколико пламен почне да тиња у просторији, најважније је да постанемо свесни да се то дешава и да имамо средство за гашење. Зато би свако домаћинство требало да има преносни аларм за пожар и противпожарни апарат, који се лако користи и кошта око 8.000 динара, а може да заштити вишеструко скупљу имовину од ватре.
„Тај апарат је стварно ефикасан у почетној фази пожара, а битно је да се пожар препозна у почетној фази. Кад сте у соби, ви ћете осетити дим пре него што избије пламен и лако ћете савладати пожар ако имате неко средство. Међутим, то нећете осетити кад спавате. Зато вам је потребан преносни аларм, који ће да препозна дим и укључи сирену. Онда ће да вас пробуди и можете да реагујете на такав начин“, истиче Милутиновић.
Ако нисмо сигурни да можемо да лако угасимо пожар у зачетку, сместа треба да позовемо ватрогасце, а потом покушамо да га угасимо сами. Уколико не успемо, треба да изађемо из објекта и уједно обавестимо све станаре да учине исто.
Ватрогасци гасе пожар - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
ДРУШТВО
Пожар и даље тиња у кинеском тржном центру у Обреновцу: За несталима се још трага
Ватрогасци на месту пожара - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
СРБИЈА
Пожар у Земуну: Ватра захватила четири стана, погинула једна особа /видео/
Тек кад букне ватра станари се сете да су од противпожарних степеница направили – оставу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала