Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Готово је немогуће да имамо престанак система снабдевања струјом /видео/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICВучић у посети ТЕ "Костолац"
Вучић у посети ТЕ Костолац - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Костолца грађанима да је готово немогуће да имамо престанак система снабдевања струјом.
„Пре два дана то нисам могао да кажем, а данас могу да кажем да је готово немогуће да нас било шта изненади и да имамо престанак система, такозвани „блекаут“, да се догоде велики кварови. Издржаћемо и ову зиму без значајних проблема“, подвукао је он.
Вучић је казао да ће сви људи имати струју и фабрике које ће моћи да раде, производе и доприносе нашој привреди.
„Данас много мање бринем него пре два дана. Сутра ћемо прикопчати у систем блок А6 у ТЕНТ-у“, најавио је он.
Вучић се налази у посети коповима и термоелектрани „Костолац“ где је обишао погоне, а потом и командну собу термоелектране.
Изненадио се када му је директор за производњу енергије ТЕ Костолац Милосав Томашевић рекао да је пре 2010. године чак постојао план да се угасе погони.
„Па да ли је то нормално“, запитао је Вучић, и истакао важност тог постројења за енергетску сигурност наше земље.
Томашевић је рекао Вучићу да у термоелектрани има и угља и мазута, и свега што је потребно како би се наставило сигурно снабдевање електричном енергијом.
Окупљени рудари и радници су, иначе, председнику Србије честитали славу, и известили га о количинама угља које су ископане.
„Не бисмо имали струју да немамо угаљ и термоелектране, да немамо вас и хвала вам на томе“, рекао је Вучић у разговору са рударима и додао да зато данас у тешким условима свака кућа има струју и може свака фабрика да ради.
На површинском копу Дрмно произведе се око девет милиона тона угља годишње, а у термоелектранама „Костолац А“ и „Костолац Б“ шест милиона мегават часова електричне енергије.
У костолачким термоелектранама у току је модернизација, како опреме на копу, тако и производних погона, затим реализација пројеката који треба да допринесу мањем загађењу ваздуха и тла, али и изградња новог блока „Костолац Б3“ снаге 350 мегавата, коју гради кинеска компанија „ЦМЕЦ“.
© Tanjug / TARA RADOVANOVICТермоелектрана "Костолац"
Термоелектрана Костолац - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Термоелектрана "Костолац"

У Костолцу се гради блок Б3

Вучић је указао да се у Костолцу гради блок Б3, на месту где три деценије није било озбиљних инвестиција.
„Неки су били 12 година на власти а да нису ништа урадили. Поносан сам што то дижемо, мораћемо да радимо на новим коповима. Да имамо довољно угља за будућност, да радимо више на обновљивим изворима енергије. Међутим, проблем је за ЕМС јер не могу да балансирају док немамо нових реверзибилних електрана“, објаснио је он.
На питање да ли имамо довољне количине квалитетног угља, Вучић је рекао да постоје различити квалитети у коповима.
Тако у Колубари, каже, имамо различит угаљ, а бољи је у западном делу.
„У Западној Тамнави имамо високооктански угаљ. До 15 .јануара верујем да ћемо моћи да имамо квалитетнији угаљ. То је угаљ нивоа од 6.000 до 6.600 килоџула(КЈ). У Костолцу имамо угаљ од 9.000 КЈ. Зато смо захвални што су омогућили да 3.000 тона овог квалитетног угља буде прослеђен Колубари, јер када га додате колубарском поправљате калоријску вредност. Тиме смо направили најбољу могућу комбинацију“; рекао је Вучић.

Систем се стабилизује

Вучић је изјавио да су рудари у костолачким коповима у суботу постигли рекорд и ископали 34.000 тона угља и да се систем стабилизује и поручио да ће Србија изаћи на крај са енергетском кризом у Европи и да грађани то готово да неће осетити.
"Ми смо се договорили на претходном састанку да копају 30.000 тона, а у Колубари да копају 75.000 тона. Тако да су за више од 13 одсто у Костолцу пребацили количину", рекао је Вучић.
Каже да ће део квалитетнијег угља из Костолца бити пребачен у ТЕНТ у Обреновцу и да су обезбеђени од Србија карго возови који ће дневно пребацивати 3.000 тона најквалитетнијег угља од 9.000 килоџула како би се поправила калоријска вредност колубарског угља.
Како је рекао, јуче је била потрошња струје у Србији 116.830 мегават сати.
"Успели смо да произведемо скоро 99.000 мегават сати, а остало смо увезли. Пре шест дана смо произвели свега 70.000 мегават сати. Нама су радни дани проблем због индустрије која троши доста струје", навео је Вучић.
Истакао је да ће се ићи на производњу у Србији која ће бити већа од 130.000 мегават сати и додао да сада ради у ТЕНТ-у у Обреновцу седам од осам блокова, као и да се тренутно припрема односно потпаљује за рад и осми блок, али да је проблем што блокови који сада раде не раде пуном снагом.
Председник је додао да се зато додају велике количине мазута, којег нема довољно.
"Министарство енергетике је указало на недостатак мазута и тај проблем успешно решавамо са пријатељима из Ирана и Азербејџана, тако да неће бити проблем ни са мазутом. Имамо пара довољно и за евентуалне додатне количине и струје и било чега другог. Сутра и прекосутра очекујемо још додатних разговора за гас."
Поручио је грађанима да не брину и да ће Србија, иако у значајном делу Европе потпуни хаос тек почиње по питању енергената, у сваком случају успети да изађе из ове ситуације, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала