Америка шаље правног саветника за Западни Балкан

© AP Photo / Andrew HarnikАмеричка застава вијори се испред Министарства правде у Вашингтону
Америчка застава вијори се испред Министарства правде у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Канцеларија за развој, помоћ и обуку у иностраним тужилаштвима при америчком Министарству правде именоваће сталног правног саветника за Западни Балкан.
Његов задатак ће бити да пружа техничку помоћ у спровођењу закона, а како би се повећали капацитети за истрагу, кривично гоњење и суђење у случајевима који се односе на корупцију и организовани криминал на Западном Балкану, укључујући Албанију, Босну и Херцеговину, Хрватску, такозвано Косово, Црну Гору, Северну Македонију и Србију.
Планирано је да правни саветник почне са радом оквирно у априлу 2022. године са мандатом од 14 месеци, а конкурс за пријаву кандидата је затворен 13. децембра, објавило је америчко Министарство правде, додајући да је у питању регионални програм.
Седиште ће му бити у Загребу, где ће блиско сарађивати са хрватским Министарством правде.
Рад правног саветника, како се напомиње, биће фокусиран на преваре у јавним набавкама, корупцију, прање новца, организовани криминал, родно засновано насиље и трговину људима, а подразумеваће техничку помоћ, менторство и савете о истрази, кривичном гоњењу и одлучивању у случајевима.
Такође, даваће савете о постојећим законима или предлозима закона. Правни саветник ће блиско сарађивати и са другим саветницима именованим у разним балканским земљама, као и са особљем америчких амбасада у тим земљама.
Кандидат мора да поседује диплому правног факултета, лиценцу да се бави адвокатуром и да буде адвокат са добром репутацијом и стажом од најмање четири године у адвокатури и тужилаштву, навело је америчко Министарство правде, пренео је Косово онлајн.
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
СРБИЈА
Амерички план за Србе: Смекшана Клинтонова политика тражи — згазите сопствене националне интересе!
Амерички дипломата Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
СРБИЈА
Будући амерички амбасадор открио планове за Србију кад је у питању Косово
Бил и Хилари Клинтон  - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
РЕГИОН
Повратак Вашингтона на Балкан по моделу Клинтонових — шта ће после тога остати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала