- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка спремна за дијалог са Русијом

© REUTERS / CHERISS MAYБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков и помоћник америчког председника Џејк Саливан су у телефонском разговору размотрили предлоге Русије о безбедносним гаранцијама, саопштила је прес служба Беле куће.
У извештају се наводи да је Саливан указао да су САД спремне да учествују у дипломатским напорима по више канала, укључујући и билатералне контакте Савета Русија-НАТО и ОЕБС.
„Џејк Саливан је јасно ставио до знања да би сваки дијалог требало да буде заснован на узајамним принципима, узимајући у обзир и нашу забринутост због акција Русије, као и да буде заснован на координацији са нашим европским савезницима и партнерима. Он је напоменуо да се значајан напредак може догодити само у условима деескалације, а не ескалације“, подвлачи се у изјави Беле куће.
Како је раније саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, Ушаков и Саливан су наставили да разговарају о познатим руским предлозима који су изложени у два нацрта докумената који су раније предати Америци. Он је приметио да су разговори имали „пословни и прагматичан карактер“, а помоћници председника су се договорили да ће наставити контакт.
Портпарол Стејт департмента Нед Прајс је изјавио, са своје стране, да руски предлози нису развејали забринутост Вашингтона.
Подсетимо, 17. децембра је руско Министарство спољних послова објавило документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.
Раније је саопштено да је Ушаков рекао Саливану да је Москва спремна да убрзо почне преговоре о тим документима. Русију ће на консултацијама представљати заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
РУСИЈА
Москва: Не спекулишемо предлозима о безбедносним гаранцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала