- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Који енергетски микс ће помоћи Европи да на зиму не цвокоће | Енергија Спутњика

© Sputnik / Taras LitvinenkoСтруја
Струја - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
О енергетској кризи у Европи и како је превазићи у емисији Енергија Спутњика говори др Горан Радосављевић.
Гас је данас у Европи у односу на петак поскупео са 1.560 на више од 1.700 долара за хиљаду кубних метара. Сага о сертификацији гасовода „Северни ток 2“ се наставља, попримајући све више геополитичке боје – пре свега због наставка кампање против руског гаса у Европи из Вашингтона и оријентације нових немачких власти да покажу како не настављају са енергетском политиком Ангеле Меркел.
Када се томе дода и даље критична ситуација са производњом електричне енергије, коју усложњава одлука француског ЕДФ-а да због проблема на расхладном систему нуклеарне електране затвара реакторе у Сивоу и још једну атомску централу, јасно је да Европа у зиму 2021/22. улази са великом неизвесношћу.
Одговор на питања о томе да ли ће бити рестрикција, које износе ће достићи цене електричне енергије и гаса, али и каква ће бити улога нуклеарки и угља у будућем енергетском миксу, да ли ће Европа преиспитати своју оријентацију на обновљиве изворе енергије данас нико не може да пружи. Поред цене сирове нафте, која се одређује на глобалном тржишту, цене ових енергената такође губе локални карактер.
О томе како ће Европа превазићи енергетску кризу, колико на то утичу светски политички и економски моћници и како ће све то утицати на нас у емисији „Енергија Спутњика” разговарају Јелица Путниковић и њен гост др Горан Радосављевић, професор на ФЕФА факултету.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Енергија Спутњика, 20.12.2021
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала